Consiliul de Stat a RESPINS contestatia la referendum. Grecii vor spune duminica daca accepta sau nu reformele impuse de creditori

M. B. | 03.07.2015

Pe aceeași temă

Demonstrație a taberei NU la referendum, vineri, Piața Syntagma

 

Consiliul de Stat, instanța administrativă supremă din Grecia, a respins vineri apelul a doi eleni care au acuzat că referendumul este neconstituțional. Referendumul va avea loc, a declarat președintele Consiliului,  Nikolaos Sakellariou, citat de Reuters.

 

UPDATE: Potrivit Reuters, în momentul în care Tsipras și-a ținut scurtul discurs, în Piața Syntagma se aflau aproximativ 50.000 de persoane.

La mitingul susținătorilor NAI (YES), au fost mai puțini participanți, mai spune Reuters.

În Syntagma s-au cântât piese patrotice, iar la stadionul olimpic, Oda bucuriei, a lui Beethoven.

 

Referendumul a fost anunțat de Parlament, la cererea Guvernului Tsipras, sâmbătă 27 iunie, după ce echipa de negociatori a Greciei a respins condițiile puse de Troika pentru prelungirea bailoutului.

 

La referendum, alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea dacă sunt sau nu de acord cu programul propus de creditorii internaționali pe 25 iunie.

 

Inițial, premierul Alexis Tsipras a anunțat că cetățenii sunt chemați să se exprime în privința rămânerii Greciei în zona euro, ulterior însă el a explicat că nu se pune problema ieșirii din UE și nici EMU, dar este nevoie de un puternic vot împotriva programului Troicii pentru a obține un acord mai favorabil, inclusiv restructurarea datoriei.

 

Situația tot mai tensionată

 

Vineri seara au loc două mitinguri, cel al taberei OXI (NU)  – în Piața Syntagma, iar cel al taberei NAI (DA), în jurul stadionului olimpic. Potrivit Poliției, la ambele participă aproximativ 20.000 de persoane (ora 20.00).

 

 

La cel împotriva acordului și a UE a fost instalată o scenă pe care performează mai mulți cântăreți. În jurul orei 21.30 a sosit și premierul Alexis Tsipras, care a declarat de pe scenă că duminică, grecii vor trimite un mesaj despre demnitate și democrație Europei și întregii lumi. Indiferent ce se va întâmpla, noi suntem învingători, a mai spus premierul elen.

 

 

Televiziunile sunt acuzate de reprezentanții stângii că transmit în direct doar demonstrația celor pentru UE și semnarea acordului.

 

 

O jurnalistă de stânga a publicat o listă cu numele unor persoane unor persoane publice foarte cunoscute care sunt pentru vot DA și le-a cerut oamenilor să nu uite aceste nume.

 

De asemenea, ministrul Apărării, Panos Kammenos, a stârnit furia unei părți a populației după ce a declarat că armata asigură nu numai granițele țării, dar „este întotdeauna pregătită să garanteze și stabilitatea internă a țării”.

 

Opoziția a reacționat imediat acuzând că numai regimurile sovietice asigură stabilitatea internă cu ajutorul armatei. În statele democratice, poliția este cea care se ocupă de ordinea publică.

 

Varoufakis: Un acord este iminent. Dijsselbloem: Vor fi reforme dificile, indiferent de rezultatul votului

 

Tsipras și ministrul de Finanțe, Yanis Varoufakis, au declarat și vineri că vor avea un acord viabil, imediat după ce oamenii vor spune un NO hotărât la referendum.

 

Varoufakis a declarat pentru RTE că a primit câteva propuneri interesante de la unii oficiali europeni, dar imediat el a fost contrazis de președintele Eurogrupului (grupul miniștrilor de finanțe din zona euro), Jeroen Dijsselbloem, care a explicat că acord cu creditorii internaționali nu este iminent și, indiferent de rezultatul referendumului, va fi vorba de măsuri fiscale dificile.

 

”Orice politician care spune că aceste măsuri nu vor fi necesare în cazul unui vot negativ este unul care prostește populația”, a spus Dijsselbloem, citat de Reuters.

 

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, îi contrazice și el pe Tsipras și Varoufakis, explicând că orice nou acord necesită timp, deoarece este vorba de noi baze și precondiții economice mai dure, și atrage atenția că nu se va acorda niciun ajutor dacă Grecia nu face reformele cerute.

 

Mai mult, el a explicat că nu va putea participa la noi negocieri pentru un eventual al treilea bailout, alături de ceilalți miniștri de finanțe din zona euro, până nu primește acordul Bundestagului.

 

Întrebat de jurnaliști de la Les Echos şi Wall Street Journal dacă poate afirma ca în 2012 că nu va exista un faliment al Greciei, Schauble a răspuns că ar "reflecta îndelung înainte de a spune asta acum", relatează AFP.

"Decizia suverană şi democratică a poporului grec ne plasează în faţa unei situaţii foarte diferite de cea din 2012", a spusminsitrul german.

 

Păreri împărțite în toată Europa

 

Mitinguri de solidaritate cu grecii (adică de susținere a taberei NO) au loc în mai multe orașe din Uniune: Berlin, Frankfurt, Glasgow etc.

 

 

Sindicatele s-au mobilizat și ele, tot în favoarea celor ce vor vota OXI (NU în greacă).

 

În Germania, țară considerată de mulți greci principalul vinovat pentru situația în care au ajuns ei, a crescut încrederea în cancelarul Angela Merkel (68%) și, mai ales, ministrul de Finanțe, Wolfgang Schauble (70%)

 

Publicația Bild a inițiat propriul “referendum”, întrebând cititorii dacă Germania trebuie să susțină Grecia în continuare: “Noi, germanii, trebuie să fim întrebați dacă vrem să plătim. Europa a plătit pentru Grecia falimentară timp de cinci ani. Atena a primit 325 de miliarde de euro în total. Partea Germaniei a fost de 88 de miliarde de euro”.

 

În Die Zeit a fost publicat un editorial emoționant (Stay with us!) în care greciilor li se cere să rămână alături de Europa și Germania.

 

 “M-am așteptat ca Syriza să taxeze grecii bogați și să folosească averea acestora pentru a combate criza. Dar, odată în funcție, se pare că șeful guvernului vostru a fost mai puțin preocupat de dreptate decât de obținerea unor satisfacții. A fost mai puțin vorba despre ce avem în comun și mai mult despre ce ne desparte. Și, ca să fiu de o sinceritate totală, mulți oameni, aici, în Germania, nu au putut înțelege asta”, scrie Marc Brost.

 

 „Este un moment democratic minunat. Puteți decide asupra unui pact cu șefii guvernelor din națiunile creditoare mult mai direct decât prin orice alt vot. Asta va schimba complet responsabilitățile plasate asupra Angelei Merkel și a lui Wolfgang Schauble. Dacă Grecia rămâne în zona euro, foarte probabil că va fi o restructurarea a datoriei și un program de asistență financiară. Toți va trebui să fim răbdători unii cu ceilalți, mai mult decât înainte.

De aceea, este esențial nu numai cum votează poporul grec, ci și cum reacționează la asta europenii și germanii”, mai scrie Marc Brost.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22