Consiliul Europei: “Lupta anticorupție din România, fără precedent”. Vezi recomandările

Tudor Despina | 22.01.2016

România demonstrează o determinare fără precedent în combaterea corupției, relevă un raport publicat de Consiliul Europei.

Pe aceeași temă

 

Este vorba despre un raport publicat vineri de către Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism aflat sub autoritatea Consiliului Europei. În documentul prezentat public este apreciată campania anti-corupție din România drept un efort fără precedent în istoria post-decembristă a statului. Totuși, documentul cere autorităților române să accelezere eforturile anti-corupție, GRECO făcând referire la dezvolarea regulilor de integritate pentru parlamentari și intensificarea eficacității actualelor măsuri în ce privește judecătorii și procurorii.

 

GRECO cere, de asemenea, ca România să revizuiască sistemul de imunități, cu precădere asupra parlamentarilor. Statul român se află încă într-o etapă timpurie în implementarea politicilor de prevenire a corupției în rândurile parlamentarilor. “Procesul legislativ trebuie să devină mai transparent pentru a evita manipulările și a limita procedurile expeditive”, arată un comunicat al Consiliului Europei.

 

Documentul punctează și nevoia îmbunătățirii altor segmente, cum ar fi activitatea grupurilor de lobby și conflictele de interes, în legătură cu regimul incompatibilităților. “România a făcut pași importanți în investigarea corupției. Acum e nevoie de o dezvoltare robustă și eficientă a sistemului preventiv”, a spus Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, citat în raport.

 

GRECO mai evidențiază, de asemenea, nevoia unei supravegheri mai intense din partea Consiliului Superior al Magistraturii și a șefilor de tribunal și procuraturi pentru evitarea tolerării unui comportament inadecvat în rândurile magistraților. “Codul de conduită din 2005 trebuie îmbunătățit pentru a răspunde pe măsura situațiilor concrete”, mai arată documentul.

 

Consiliul Europei cere, în continuare, o revizuire a condițiilor pentru numirea și demiterea procurorilor-șefi pentru a limita riscul implicării politice și a securiza obiectivul imparțialității. În altă ordine de idei, sistemul românesc privind declarațiile de venituri și de interese pentru demnitari, sistem supravegheat de Agenția Națională de Integritate – “este exemplar în câteva aspecte, deși metodele de lucru ar putea fi revizuite”.

 

Crupul Statelor împotriva Corupției sau GRECO reprezintă un organism al Consiliului Europei care are ca scop îmbunătățirea capacității statelor membre de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea respectării standardelor în domeniu. GRECO ajută statele să identifice deficiențele din politicile interne anti-corupție și să găsească soluțiile potrivite. GRECO reunește la acest moment 48 de state europene și Statele Unite ale Americii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22