Pe aceeași temă
Consiliul Fiscal sustine ca rectificarea bugetara aprobata de guvernul Victor Ponta incalca mai multe prevederi legale, dar arata si incapacitatea Executivului de programare si executie bugetara, in special investitiile. Guvernul a aprobat, miercuri, cea de-a treia rectificare bugetara. Premierul Ponta a reactionat la pozitia Consiliului Fiscal, spunand ca nu va intelege niciodata opinia institutiei, potrivit Gandul.
"Consiliul fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încâlcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi executie a bugetului, în special a cheltuielor de investitii”, arata Consiliul Fiscal.
Institutia continua: “În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta să uşureze construcţia bugetară pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevantă din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi din prevederile Pactului de Creştere şi Stabilitate şi Compactului Fiscal", potrivit Consiliului Fiscal.
Reactia premierului Ponta
Victor Ponta a avut un raspuns, miercuri, fata de pozitia asumata de Consiliul Fiscal. Subliniind faptul ca rectificarea bugetara a fost agreata de FMI si Comisia Europeana, premierul a spus ca nu va intelege niciodata opinia Consiliului, privind a treia rectificare din 2014.
"Putem să nu mai plătim nimic din ce trebuie să plătim în 2015, terminăm anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie să plătim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urmă. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Nu am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti. Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori, de funcţionari publici, de magistraţi şi este prima dată când nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autorităţilor locale", a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.
Ce spune ministrul pentru Buget
Confruntat cu pozitia exprimata de Consiliul Fiscal, ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat ca nu este incalcata legea in acest caz.
"Inainte de a adopta Ordonanta de Guvern de rectificare, am adoptat ordonanta pentru aprobarea unor masuri derogatorii", a declarat Valcov, potrivit Hotnews.
Intrebat daca astfel nu ia nastere un precedent pe care Guvernul sa se bazeze in anii urmatori, Darius Valcov a aratat ca isi doreste in fiecare an momente ca acestea, in care incasarile la buget sunt foarte bune.
Totodata, Consiliul mai arata ca "recursul sistematic la derogări de la legile in vigoare (în special de la legea 69/2010) şi uşurinţa cu care acestea se produc pun în evidenţă slabiciunile majore ale implementării unui cadru bazat pe reguli în derularea politicii fiscal-bugetare, în condiţiile în care prevederile legale nu reuşesc nicidecum să inducă constrângeri, asa cum se intenţiona prin introducerea lor, în comportamentul decizional al autorităţilor relevante. Devine evident faptul că statuarea regulilor fiscal-bugetare prin lege nu este suficientă şi că instituirea unor reguli funcţionale necesită legiferarea acestora la nivel constituţional", se arată în opinia CF.
În plus, Consiliul Fiscal îşi menţine rezervele deja formulate în contextul celei de-a doua rectificări bugetare cu privire la nivelul foarte optimist estimat al încasărilor din TVA şi al absorbţiei estimate de fonduri post-aderare, cele două luni de execuţie bugetară disponibile suplimentar în acest moment întărindu-i convingerile.
Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care îşi propune să sprijine activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.
CITESTE SI: