Pe aceeași temă
Avizul Consiliului Legislativ este obligatoriu, potrivit Constituției. În avizul pe care îl emite, Consiliul Legislativ nu se poate pronunţa asupra oportunităţii soluţiilor legislative preconizate.
„Apreciem că se impune completarea Notei de fundamentare, în sensul dezvoltării elementelor de fapt şi de drept care au deterrninat promovarea prezentului proiect in regim de urgenţă, precum şi o detaliere a eventualelor efecte negative decurgand din neadoptarea proiectului în forma avansată”, se arată în aviz.
Premierul Flroin Cîțu va putea să adopte prin OUG proiectul „Anghel Saligny” în ciuda opoziției făcute de USR PLUS care a boicotat ședința de guvern de miercuri. Astfel, conform surselor citate de Ziare.com premierul va cita aliniatele 4 și 5 din art.20 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative:
„(4) Dupa primirea avizelor solicitate in conditiile alin. (1), proiectele de acte normative si/sau documentele de politici publice se transmit spre avizare, dupa caz, Ministerului Finantelor Publice, Departamentului pentru Afaceri Europene si Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
(5) Termenul de avizare pentru Ministerul Finantelor Publice, Departamentul pentru Afaceri Europene si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti este de 4 zile lucratoare de la inregistrarea acestuia la structura unica prevazuta la art. 18 alin. (1). Termenul se calculeaza pe zile libere, neintrand in calcul ziua cand incepe si nici cea in care expira”.
Cu toate că ministrul Justiției, Stelian Ion, susține că că ministerul pe care îl conduce nu a primit „până în acest moment, în original”, proiectul Anghel Saligny și că astfel nu poate da aviz pozitiv asupra proiectului, o adresă din 25 august îl contrazice, astfel că termenul legal fiind depășit poate fi invocat avizul tacit al ministrului Justiției.