Consiliul Ordinului Steaua Romaniei vrea sa-i retraga distinctia lui Kelemen Hunor

E.b. | 16.11.2017

Consiliul de onoare al Ordinului Steaua Romaniei a decis sa ii retraga aceasta distinctie liderului UDMR Kelemen Hunor, pentru nerespectarea zilei de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: "Noi trebuie să ne asumăm opiniile fără teamă, chiar și dacă ne sunt retrase toate distincțiile primite. Obiectivul nostru, al maghiarilor din România, trebuie să fie, în continuare, asumarea în mod liber a opiniilor noastre, să gândim și să lucrăm împreună cu toți românii care sunt deschiși dialogului", a precizat Kelemen Hunor, într-un comunicat, conform Agerpres

 

Intr-o interventie telefonica la Antena3, presedintele Consiliului de onoare al Ordinului, Costin Georgescu, a explicat ca decizia a fost luata ca urmare a mai multor declaratii facute in presa de Kelemen Hunor, inclusiv cea in care liderul UDMR a spus ca maghiarii din Romania nu au ce sarbatori cu ocazia Centenarului, conform HotNews.

 

"Pentru declaratiile domniei sale, pentru nerespectarea zilei de 1 decembrie, care este pentru noi ziua nationala. Sunt mai multe declaratii facute in presa de domnia sa", a spus Georgescu.

"Ideea e ca este cea mai inalta decoratie a statului roman, trebuie sa o respecte", a aduagat el.

 

Georgescu a mentionat ca aceasta decoratie i-a fost conferita lui Hunor "demult, acum vreo 18 ani, pentru merite culturale".

Costin Georgescu a precizat ca acest Consiliu de onoare al Ordinului este format din sapte membri - Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Serban Bradisteanu, Mircea Geoana, Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea si el.

 

Dintre acestia, la sedinta de astazi a lipsit academicianul Ionel Haiduc, din motive de sanatate. "Din cei sase prezenti, au fost cinci voturi pentru retragerea distinctiei si o abtinere", a aratat Georgescu, fara sa poata preciza cine s-a abtinut, intrucat "votul e secret".
   
 

Costin Georgescu a explicat ca aceasta hotarare a Consiliului nu este definitiva, decizia finala apartinand sefului statului. "Noi inaintam propunerea noastra presedintelui, care poate sau nu sa decida, prin decret, retragerea" decoratiei "Steaua Romaniei" in cazul lui Kelemen Hunor.

 

Din Consiliul de onoare al Ordinului national "Steaua Romaniei" fac parte detinatori ai acestui ordin, cu grade diferite:

   

    acad. Ionel Haiduc - in grad de Mare Cruce,
    g-ral Constantin Degeratu - in grad de Mare Cruce,
    Costin Georgescu - in grad de Mare Ofiter,
    Serban Bradisteanu - in grad de Mare Ofiter,
    Mircea Geoana - in grad de Comandor,
    Gabriela Firea - in grad de Ofiter,
    Ecaterina Andronescu - in grad de Cavaler.

 

Intr-un interviu acordat, in luna august, cotidianului clujean de limba maghiara Szabadsag, in care a vorbit despre pregatirile pentru Centenarul Marii Uniri din 2018, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca reprezentantii Uniunii si maghiarii nu au ce sarbatori cu ocazia Centenarului si se teme ca, in lipsa realizarilor din ultimii 100 de ani, politicienii romani vor recurge la discursuri nationaliste.

 

"Romanii trebuie sa accepte ca noi nu vom putea si nici nu vrem sa sarbatorim 2018. Aceasta acceptare ar trebui sa fie parte a intelegerii si respectului reciproc", spus Hunor, vorbind despre colaborarea cu PSD-ALDE, dar si despre Centenarul Marii Unirii.

 

El a mai anuntat atunci ca UDMR va lansa in 2018 proiectul "O mie de ani in Ardeal, o suta in Romania", prin care sa prezinte contributiile maghiarilor la evoluatia Transilvaniei si a Romaniei.

 

Kelemen Hunor a primit ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Comandor in anul 2000.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22