Constantin Niță, fost ministru PSD: Dragnea decide singur în partid.Cine nu se supune, eliminat

Dora Vulcan | 23.02.2017

Există un joc pentru copii numit “Simon says”, în traducere “Simon spune/decide/porunceşte…” care seamână foarte mult cu ceea ce se întâmplă în PSD în momentul actual. Există o singură “voce” răspunzătoare pentru toate deciziile majore. Restul imită şi aprobă. Cine nu se supune este eliminat din “joc” - scrie fostul ministru PSD Constantin Niță pe blogul său.

Pe aceeași temă

 

 

Liderul PSD Brasov Constantin Niță s-a retras, în martie 2016, din toate funcțiile de conducere ale PSD la nivel local și național. Niță a a fost ministru al Mediului de Afaceri în guvernul Boc, în 2008, și ministru al Energiei în guvernul Ponta, în 2012.

 

 

Niță, membru PSD de peste 20 de ani, reclamă, în postarea făcută pe blogul său, criza majoră prin care trece PSD și consideră că lipsa de comunicare a conducerii sale duce la transformarea partidului într-un ”colos cu picioarele de lut” inapt de reacție și rupt de realitate. El se referă și la ”grupul de laudă” de circa 15 membri de partid de care s-a înconjurat Dragnea și care fac partidului foarte mult rău. Ca fost ministru al lui Ponta, el reclamă îndepărtarea oamenilor lui Ponta care au contribuit în campania electorală și la câștigarea alegerilor. Niță cere stoparea ”epurărilor politice” și organizarea unui congres extraordinar pentru modificarea statutului PSD.

 

 

 

Postarea integrală a lui Constantin Niță

 

” Spre ce se îndreaptă PSD?!

 

Există un joc pentru copii numit “Simon says”, în traducere “Simon spune/decide/porunceşte…” care seamână foarte mult cu ceea ce se întâmplă în PSD în momentul actual. Există o singură “voce” răspunzătoare pentru toate deciziile majore. Restul imită şi aprobă. Cine nu se supune este eliminat din “joc”.

 

Mă sună mulţi membri PSD, dar şi simpatizanţi care mă întreabă ce va face partidul, din punct de vedere politic, în următoarea perioadă.

 

Dincolo de criza de imagine prin care trece guvernul şi care se poate diminua prin măsuri eficiente, PSD se confruntă şi cu o criză majoră în interiorul partidului.

 

Cum s-a ajuns aici? Este rezultatul managementului politic promovat de actuala conducere, stil care se bazează pe decizii în grup restrâns. De aici şi inabilitatea de a reacţiona corespunzător la situaţii de criză. Când nu te consulţi cu toţi preşedinţii de organizaţii din judeţ, când forurile de conducere devin arbitrare, când biroul permanent se întruneşte… ocazional etc., este normal să nu mai ai capacitatea de reacţie. Pierzi contactul cu realitatea. Mai mult, în acest fel reuşeşti să transformi un partid de talia PSD într-un colos cu picioarele de lut. Îi iei toată puterea.

 

Aşa cum am spus de nenumărate ori în ultimii ani, un partid este puternic atunci când există dezbatere în interiorul său, liberă exprimare, profesionalism şi iniţiativă.

 

Grupul de laudă al celor 10-15 din jurul conducerii face mai mult rău decât bine partidului.

 

Nu voi intra în detalii acum. Concret, am însă câteva propuneri ce ar putea fi de folos:

 

  1. Consultarea preşedinţilor de organizaţii judeţene cu privire la deciziile majore luate de conducerea centrală a partidului. Am discutat cu mulţi dintre ei şi se plâng că sunt puşi în faţa faptelor/deciziilor îndeplinite fără a li se dea dreptul la opinie.
  2. O strategie şi o echipă de comunicare pentru a păstra contactul cu cetăţenii. PSD are nevoie de o comunicare mult mai eficientă. Alegerile de anul trecut au demonstrat că românii vor măsuri social-democrate, iar PSD trebuie să respecte ceea ce a promis.
  3. Implicarea foştilor membri ai Guvernului Ponta în dezbaterile din cadrul partidului. Realizările Guvernului Ponta au contribuit considerabil la câştigarea alegerilor locale şi parlamentare. Azi prea puţini lideri din acea perioadă mai sunt promovaţi public. Şi cel mai puţin Ponta!
  4. Respectarea forurilor de partid prin convocarea şi consultarea lor la modul real, nu formal.
  5. Încetarea „epurărilor” politice, prin metoda excluderii sau trecerii pe linie moartă a celor care îşi exprimă părerile.
  6. Asumarea politică de către conducerea partidului a persoanelor care ocupă diferite funcţii – parlamentari, miniştri etc. Încă dinaintea alegerilor parlamentare conducerea partidului, în grup extrem de restrâns, a declarat public că propune şi verifică listele de parlamentari. La fel şi înainte de alcătuirea guvernului Grindeanu. Toţi aceştia au fost garantaţi politic de conducere. Stilul ulterior „să plece ministrul X pentru că nu a ieşit bine ce i-am cerut”, nu mulţumeşte şi nici nu păcăleşte pe nimeni. Nici pe membrii PSD şi nici pe cetăţeni.
  7. Încetarea oricăror influenţe ale altor instituţii în partid. Deciziile trebuie să fie strict interne şi, mai ales, asumate. Fiecare trebuie să răspundă pentru erorile făcute, dar să-i fie recunoscute şi meritele.
  8. O nouă platformă program a partidului cu implicarea tuturor.
  9. Un congres extraordinar care să ia în calcul modificarea statutului.
  10. Dezvoltarea unei strategii politice externe, în strânsă colaborare cu actualul guvern, ţinând cont de modificările geopolitice din ultimele luni şi de instabilitatea din regiune.

 

Sunt propuneri pe care PSD, în opinia mea, ar trebui să le ia pentru a recâştiga încrederea românilor, dar şi pentru a menţine unitatea internă.

 

Sunt membru PSD de peste 20 de ani şi am destulă experienţă pentru a realiza că partidul nu este pe drumul cel bun. Ultimul lucru de dorit este să urmeze soarta PNL şi PDL care s-au autodistrus lăsându-se controlate de tipul conducătorului unic. Modelul acesta nu este benefic pentru niciun partid. Dăunează grav pluralismului politic şi democraţiei.

 

Ideea de unitate nu cred că a apărut întâmplător la oamenii din stradă (indiferent de păreri). Doar uniţi, de la cel mai mic grup, până la întreagă României, putem merge mai departe.”

 

 

despre cariera politică a lui Niță în PSD, aici

ce spunea presa locală despre Niță, în 2014, aici

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22