„Constituţia Orban" provoaca in Ungaria un imens scandal. Comentatorii germani: "Ungaria e rusinea Europei"

Fara Autor | 20.04.2011

Pe aceeași temă

Premierul ungar a obţinut un triumf personal prin adoptarea de către parlament a noii Constituţii, pe care opoziţia o califică „puci" constituţional care îi asigură puterea ultra-conservatorului Viktor Orban. Numita „Constituţia Orban", ea urmează a fi semnată la 25 aprilie de şeful statului, Pal Schmitt, un apropiat al lui Orban şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012. Noua Constitutie e aspru ciriticata de o parte a comunitatii internationale, Berlinul precizind ca: „observăm dezvoltările din Ungaria cu mare atenţie şi cu îngrijorare".  Comentatori ai televiziunii publice germane, citati de Der Spiegel, au spus dupa momentul votului ca "Ungaria e rusinea Europei".



Opoziţia, ONG-uri şi organizaţii cetăţeneşti au protestat, precizând că noua Constituţie violează libertăţile fundamentale şi constituie un mijloc pentru Orban de a-şi asigura puterea.



 Câteva dintre prevederile criticate



- Preambulul arată că Dumnezeu şi creştinismul stâng naţiunea, criticii estimând că este discriminatoriu faţă de atei şi adepţii altor religii.


- Se amestecă naţiunea politică şi naţiunea etnică şi noua Constituţie promite salvgardarea „unităţii spirituale şi intelectuale" a naţiunii ungare „sfâşiată în multe părţi de furtunile istoriei".


- Se prevede posibilitatea extinderii dreptului de vot spre ungurii din ţările vecine, ceea ce riscă să creeze conflicte cu state limitrofe cu puternice minorităţi ungare ca Slovacia şi România.


- Se restrânge competenţa Curţii Constituţionale, şi guvernul îşi va putea extinde influenţa asupra justiţiei, unicul corp în stat încă independent.


- Se modifică modul de numire a conducătorilor tuturor instituţiilor de stat cu mandate de 9-12 ani, ceea ce le face de neatins şi reduce marja de manevră a viitoarelor guverne.


- Se acordă Consiliului bugetar al Băncii Centrale, care va fi compus din apropiaţi ai lui Viktor Orban drept de veto asupra bugetului.


- Dacă dreptul de veto este exercitat, şeful statului, Pal Schmitt, apropiat al actualului premier, va putea dizolva Parlamentul. Astfel, chiar dacă se va afla în opoziţie după alegerile din 2014, prin Consiliul bugetar şi prin şeful statului, Orban va putea dizolva Parlamentul.



Comentatori germani despre noua Constitutie maghiara: "Ungaria e rusinea Europei"



Noua Constitutie a Ungariei e aspru criticata de o parte a comunitatii internationale pentru "atacul la pluralism", intoleranta la adresa minoritatilor religioase sau sexuale. Comentatori ai televiziunii publice germane, citati de Der Spiegel, au spus dupa momentul votului ca "Ungaria e rusinea Europei".



Criticii se tem ca noua Constitutie va transforma ideologia nationalista, conservatoare a partidului premierului Viktor Orban (de guvernamint) intr-o doctrina de stat care va consolida puterea partidului si ar putea aduce atingere sistemului democratic maghiar.



Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Germaniei, Werner Hoyer, a declarat pentru Der Spiegel ca noua Constitutie este chiar mai ingrijoratoare decit legea mass-media, care a tras Ungaria intr-un scandal international.



"Abia daca mai ramine o urma de pluralism, varietate a opiniilor, castigurile de baza ale unei societati libere. Daca vorbesti cu oameni din Ungaria despre politica, vezi frica, ca in vechea Germanie de Est. In aceasta forma, locul Ungariei nu mai este in UE. E rusinea Europei. Dar Europa nu spune nimic", a comentat postul public de televiziune ARD votul din Ungaria.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22