Construcția de microhidrocentrale în arii protejate, contestată de mai multe ONG-uri

L. G. | 28.03.2022

Mai multe ONG-uri de mediu sesizează Avocatului Poporului și Președintele României și le cer să oprească legea care permite construcția de microhidrocentrale în ariile protejate.

Pe aceeași temă

Mai multe ONG-uri de mediu, printre care Bankwatch România, Agent Green, Federația Coaliția Natura 2000, Declic și Greenpeace au sesizat Avocatul Poporului și Președintele României cu privire la legea adoptată săptămâna trecută de Parlament privind modificarea ariilor protejate, potrivit unui comunicat de presă.

 

Legea permite finalizarea unor microhidrocentrale amplasate în arii naturale protejate. Parlamentarii au motivat votarea legii prin nevoia asigurării unei producții suplimentare de energie electrică în contextul crizei facturilor.

 

ONG-urile de mediu susține că legea implică distrugerea singurului râu mare de munte care mai curge liber în Carpații Românești (Jiul), precum și o serie de alte râuri de munte extrem de valoroase ecologic și peisagistic (precum Răstolița, Valea Bradului, Ilva Mare, Bistra, Bratcu etc.).

 

Noua lege a fost votată în lipsa unei evaluări a impactului propunerii legislative, cu încălcarea prevederilor constituționale și a dreptului european, mai arată organizațiile citate.

 

Organizații de mediu au trimis sesizări Avocatului Poporului în care solicită notificarea CCR cu privire la necostituționalitatea actului legislativ. Organizațiile îi cer și Președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22