Pe aceeași temă
Mai multe ONG-uri de mediu, printre care Bankwatch România, Agent Green, Federația Coaliția Natura 2000, Declic și Greenpeace au sesizat Avocatul Poporului și Președintele României cu privire la legea adoptată săptămâna trecută de Parlament privind modificarea ariilor protejate, potrivit unui comunicat de presă.
Legea permite finalizarea unor microhidrocentrale amplasate în arii naturale protejate. Parlamentarii au motivat votarea legii prin nevoia asigurării unei producții suplimentare de energie electrică în contextul crizei facturilor.
ONG-urile de mediu susține că legea implică distrugerea singurului râu mare de munte care mai curge liber în Carpații Românești (Jiul), precum și o serie de alte râuri de munte extrem de valoroase ecologic și peisagistic (precum Răstolița, Valea Bradului, Ilva Mare, Bistra, Bratcu etc.).
Noua lege a fost votată în lipsa unei evaluări a impactului propunerii legislative, cu încălcarea prevederilor constituționale și a dreptului european, mai arată organizațiile citate.
Organizații de mediu au trimis sesizări Avocatului Poporului în care solicită notificarea CCR cu privire la necostituționalitatea actului legislativ. Organizațiile îi cer și Președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.