Pe aceeași temă
Procesul în care procurorul general Augustin Lazăr a contestat declanșarea procedurii de revocare a sa din funcție de către ministrul Justiției Tudorel Toader, derulat la Curtea de Apel Alba Iulia, a fost amânat pentru 23 aprilie. Judecătorul a constatat că procedura de citare a unuia dintre cei trei intervenienți nu a fost îndeplinită corect.
Motivul amânării îl constituie neîndeplinirea procedurii de citare a unuia dintre cei intervenienți. Noul termen acordat de judecător este aproape de cel la care expiră mandatul procurorului general, 28 aprilie, ceea ce face ca procesul să își piardă din sens, opinează avocatul lui Lazăr, Ovidiu Podaru.
Trei cereri de intervenţie accesorie au fost formulate de Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi două persoane fizice – Pompiliu Gheorghe Stan şi Emilian Stancu. Problemele au apărut la citarea celui din urmă.
„Curtea de Apel Alba Iulia a constatat că procedura de citare cu unul dintre cei trei intervenienți în această cauză nu a fost îndeplinită, cauza fiind în stare de amânare, instanța a stabilit un nou termen de judecată pentru data de 23 aprilie 2019, termen până la care vor fi luate toate măsurile pentru ca procedura de citare să fie realizată corespunzător” a declarat Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia.
„A fost o lipsă de procedură cu unul dintre intervenienți. S-au formulat trei cereri de intervenție până acum, fiecare a încercat să sprijine într-un fel sau altul, din motive diverse, apărarea uneia sau alteia dintre părți, două sunt pentru reclamant, una este pentru pârât, fiecare și-a argumentat pe 10-15 pagini o poziție în sensul în care sprijină pe domnul procuror general sau pe ministrul Justiției” a spus avocatul lui Augustin Lazăr, Ovidiu Podaru.
Întrebat dacă procesul mai are sens, având în vedere amânarea până aproape de termenul de expirare a mandatului de procuror general a lui Augustin Lazăr, avocatul acestuia a spus că ”probabil că nu”.
„Problema este de suspendare, în sensul că se pune problema dacă mai ai ce suspenda sau nu… Ok, de anulat teoretic se poate și după aia, în sensul că se poate cere 1 euro daune morale, sau poate vrei să îți aperi reputația… Dar ca suspendare, în mod evident, nu mai ai ce suspenda decât atâta timp cât actul de numire în funcție este în vigoare” a adăugat Podaru.
Procesul plimbat de la Alba Iulia la București și înapoi. Procurorul general a depus la Curtea de Apel Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, declanșată de ministrul Justiției, Tudorel Toader.
De asemenea, Augustin Lazăr a mai cerut suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială. Asta se întîmpla la începutul lunii octombrie a anului trecut.
Atunci instanța a stabilit că nu are competența teritorială de a judeca acest caz și l-a trimis la Curtea de Apel București. Pe 12 decembrie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a decis că nu are nici ea competenţa de a judeca procesul şi a trimis dosarul înapoi la CA Alba Iulia.
Procedura spune că în cazul deciziilor contradictorii ale instanţelor de acelaşi grad, instanţa superioară, în acest caz Înalta Curte de Casație și Justiție, rezolvă conflictul de competenţă. ÎCCJ a decis că instanţa competentă să judece dosarul în care procurorul general solicită suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie este Curtea de Apel Alba Iulia.