Contestatia PNL la hotararea Senatului in cazul Sova, judecata de Curtea Constitutionala a Romaniei pe 6 mai

P.c. | 24.04.2015

Pe aceeași temă

Contestația depusa de PNL la Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu hotărârea data de Senatul in cazul votului în cazul cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova, va fi judecata pe 6 mai, relateaza Agerpres.

 

Depunerea contestatiei la CCR a fost anuntata de Tudor Barbu, senator PNL : "Grupul senatorial liberal depune o contestație adresată Curții Constituționale în ceea ce privește hotărârea Senatului în cazul Dan Șova. Sunt foarte multe temeiuri legale, lucruri legate de jurisprudența CCR, sunt foarte multe pagini de argumente pe care liberalii le-au pus la dispoziția judecătorilor Curții pentru a susține un demers firesc de altfel, acela de contestare a unei hotărâri care sfidează legile și în primul rând Constituția", a declarat Barbu.

 

CITITI SI: Hotararea Senatului in privinta votului dat in cazul senatorului Dan Sova a fost publicata in Monitorul Oficial

 

Senatorul a explicat că articolele 1, 72 și respectiv 76 din Constituție stabilesc cadrul legal referitor la încuviințarea cererilor de reținere și arestare preventivă cu privire la parlamentari. "Articolul 1 din Constituție spune că această cărticică este sfântă. Nu poți face lege într-o țară care se respectă fără să ții cont de Constituția acelei țări. Articolul 72 din Constituție, la paragraful doi, spune că senatorii și deputații pot fi reținuți, percheziționați și arestați doar cu încuviințarea Camerei din care fac parte. Al treilea lucru pe care îl invocăm din Constituția României este articolul 76, paragraf doi, unde se spune că legile și hotărârile date prin vot de Senat și de Camera Deputaților se fac cu majoritatea parlamentarilor prezenți — senatori sau deputați", a explicat acesta.

 

Un alt argument adus în discuție de liberali în contestarea adresată CCR vizează, potrivit lui Barbu, faptul că Senatul nu constată, ci hotărăște. "Hotărârea, atenție, spune că noi constatăm. Senatul României nu constată niciodată. Senatul României hotărăște. Hotărârea (privind cazul Șova — n.r.) spune că noi, senatorii, constatăm că s-au întrunit sau nu s-au întrunit niște criterii. Nu. Senatul nu constată decât în momentul în care este vorba despre încetarea mandatului unui senator. În rest, senatorii hotărăsc. Ori această Hotărâre spune că noi constatăm, ceea ce este un motiv nu doar de contestare la CCR, ci un motiv de îngrijorare în ce privește respectul domnului Tăriceanu și al celor din PSD care îl susțin față de Constituție și electorat", a mai declarat Barbu.

 

Zegrean (CCR): Daca hotararea Senatului e neconstitutionala, votul se reia

 

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, a declarat, joi, ca in cazul in care hotararea publicata de Senat in privinta votului dat in 25 martie in cazul Dan Sova este declarata neconstitutionala, votul va trebui reluat. Hotararea in privinta votului dat in cazul Dan Sova a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.

 

"Voi ati vrea sa va spun acum asa: daca vine la noi dosarul acela si admitem, il aresteaza pe Sova. Nu pot sa va spun asa ceva, pentru ca nici nu-i adevarat. Deci se reia votul, se face alta hotarare", a spus Augustin Zegrean, presedintele CCR.

 

Dan Sova, scapat de arestarea preventiva


Dan Sova a scapat de arestarea preventiva pe 25 martie, existand 79 voturi "pentru", 67  "contra" si 5 voturi anulate, fara a se intruni majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru". 
 

Potrivit regulamentului Senatului aflat in vigoare la acea vreme (art. 173 care a facut obiectul sesizarii senatorilor PNL), hotararile Senatului se aprobau doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. Regulamentul a fost modificat saptamana urmatoare acestui vot.
 

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut in mai multe randuri, inclusiv intr-o declaratie politica transmisa la cateva zile dupa controversatul vot, ca parlamentul nu a publicat niciodata in Monitorul Oficial o hotarare de neadoptare a unui proiect de lege.  "Parlamentul adopta legi, hotarari si motiuni. Dupa adoptare, acestea sunt publicate in Monitorul Oficial. Ceea ce nu se adopta, nu exista si deci nu se publica. Niciodata Parlamentul nu a publicat in MO o hotarare pentru ca nu s-a adoptat un proiect de lege sau o hotarare. Daca un proiect lege sau o initiativa este respinsa definitiv, proiectul nu mai este inaintat la promulgare si desigur nici nu poate fi contestat la CCR", a sustinut el. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22