Continua acuzele reciproce pentru tergiversarea proiectului votului prin corespondenta

Tudor Despina | 13.10.2015

Proiectul votului prin corespondenta evolueaza in Parlament mai mult la nivel de acuze si critici reciproce intre putere si opozitie.

Pe aceeași temă

 

Amanat in repetate randuri in Legislativ, proiectul privind votul prin corespondenta – care ar urma sa acorde o libertate mai mare romanilor din Diaspora in procesul de votare – continua sa provoace scandal.

 

In timp ce social-democratii acuza ca liberalii, de fapt, nu au avut nicio intentie sa promoveze proiectul, opozitia sustine ca PSD va construi viitoarea lege astfel incat sa le protejeze interesele electorale.

 

"Am constatat cu totii ca, in cateva luni de zile sub presedintia PNL, aceasta comisie (de cod electoral – n.r.) nu a produs nimic, decat discutii si declaratii", a a spus Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului.

 

"Parerea noastra a fost ca niciodata n-au vrut sa faca acest proiect de lege", a aratat seful PSD, subliniind ca liberalii au blocat activitatea in comisie.

 

"Suntem deschisi la dialog politic, dar nu vom bloca initiative importante la care dumnealor nu vor dori sa participe. Parerea noastra este ca nu au vrut efectiv sa se adopte acest proiect de lege (...) Maine se finalizeaza, trebuie sa intre in circuitul parlamentar, sa nu dureze foarte mult", a mai aratat Dragnea, citat de Ziare.com.

 

De cealalta parte, opozitia liberal sustine ca social-democratii au boicotat adoptarea legii:

 

"Asteptam ca PSD sa se tina de cuvant. Atat la consultarile de la Cotroceni initiate de presedintele Klaus Iohannis, cat si prin luari de cuvant publice si chiar in plenul Parlamentului, PSD s-a angajat ca va sustine adoptarea legii votului prin corespondenta. Or, pana astazi, nu au facut decat sa boicoteze adoptarea acestui act normativ.

 

Sunt convins ca si daca vor sustine adoptarea unui act normativ privind votul prin corespondenta, o vor face de asemenea natura incat sa nu le afecteze interesele electorale, adica vor face legea de asemenea natura, incat sa fie foarte greu aplicabila", a declarat, marti, prim-vicele PNL Ludovic Orban, la RFI.

 

Responsabilitatea, mutata la AEP

 

In plin scandal politic asupra votului prin corespondenta, atat puterea cat si opozitia au cazut de acord sa mute responsabilitatea la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), in acest sens.

 

Astfel, AEP are termen pana miercuri sa elaboreze un proiect de lege privind votul prin corespondenta, legea urmand a fi aplicata incepand cu alegerile din 2016.

 

PSD si PNL au cazut de acord in cadrul sedintei de luni din Comisia de cod electoral asupra unor principii ale viitoarei legi a votului prin corespondenta.

 

Social-democratul Gabriel Vlase, seful comisiei, a cerut AEP sa vina cu un proiect de lege pana miercuri dupa-amiaza.

 

Vlase a spus ca, in urma discutiilor avute cu reprezentantii AEP, a inteles ca deja exista un proiect in lucru, in acest sens. Baza legii urmeaza a fi discutata maine in comisie, iar o forma finala fiind asteptata miercuri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22