Pe aceeași temă
Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, consideră că neimpozitarea salariului minim, chiar şi pentru anumite categorii de contribuabili, este o măsură greu de aplicat în acest moment, în care trebuie urmărit deficitul bugetar. „Odată ce ai creat o categorie care nu plăteşte taxe, toate celelalte vor dori să fie în aceeaşi situaţie”, a spus Vîlceanu.
Ministrul Finanțelor a explicat marți că scutirea de impozit pentru angajații plătiți cu salariul minim, măsură dorită de USR PLUS, nu poate fi aplicată atât din perspectiva deficitului bugetar cât și a tensiunilor pe care o induce între diverse categorii de salariați.
„E o măsură pe care mi-e greu să cred că o putem aplica în acest moment. Vorbeam de consolidare fiscală, de acoperirea cheltuielilor, dacă venim cu această măsură o să avem o mare problemă bugetară. (...) Mi-e greu să cred că odată ce deschidem cutia Pandorei, vom mai putea opri generalizarea unui asemenea proiect.
Odată ce ai creat o categorie care nu plăteşte taxe, toate celelalte vor dori să fie în aceeaşi situaţie. Să vedem ce se va întâmpla, suntem cu ochii pe deficit, pe execuţia bugetară. În funcţia de ministru de finanţe sunt cel criticat în permanenţă, pentru că nu trebuie să fiu mână largă", a explicat, marţi, Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de presă.
Prună (USR PLUS): Introducerea măsurii Zero Taxe pe salariul minim a fost asumată de întreaga Coaliție
Deputatul USR PLUS Cristina Prună, președinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Cameră, a scris pe Facebook că România este pe „rușinosul loc 1 în Europa la impozitarea muncii pe salariul minim, ca și la sărăcia în muncă”.
„Îmi doresc ca noul ministru al Finanțelor Publice să ajungă să fie cât mai rapid la curent cu realitatea economică a României, ca și cu programul de guvernare al Cabinetului din care face parte. Nivelul scăzut al salariului minim net din România reprezintă o problemă pe care ar trebui nu doar să o cunoască, ci care să îl și preocupe.
România este pe rușinosul loc 1 în Europa la impozitarea muncii pe salariul minim, ca și la sărăcia în muncă. Adică oameni care muncesc 8h/zi în fiecare lună și la final nu își pot plăti facturile. Introducerea Zero Taxe pe salariul minim va răspunde nu unui «moft» al USR PLUS, ci unei realități dureroase, care nu mai trebuie să fie perpetuată.
În condițiile în care deficitul de forță de muncă este din ce în ce mai puternic în toată Uniunea Europeană, iar la nivel național multe state caută soluții prin care să atragă lucrători, România nu își mai permite să fie o țară care să exporte resursă umană. Din acest motiv, introducerea de anul viitor a măsurii Zero Taxe pe salariul minim într-un domeniu, care urmează să fie stabilit, a fost asumată nu doar de USR PLUS, dar și de întreaga Coaliție de guvernare.
Da, cu ce are dreptate domnul ministru, este că ne dorim într-adevăr ca măsura să fie extinsă ulterior la nivelul întregii economii. Taxarea aberantă a salariului minim trebuie să dispară”, arată mesajul Cristinei Prună, vicepreședintelui Camerei Deputaților.
Ministrul Finanţelor s-a referit şi la o posibilă raportare a salariului minim la coşul minim de consum şi a explicat că acesta este o discuţie complicată în condiţiile în care preţurile se modifică constant prin urmare şi valoarea coşului minim se modifică, ceea ce ar însemna impredictibilitate.
În ceea ce priveşte o eventuală majorare a pensiilor, şeful de la Finanţe a precizat că autorităţile vor analiza dacă se pot angaja la un astfel de demers.
"Vom analiza dacă putem să ne angajăm la o creştere de pensii. Legea cu majorarea pensiilor cu 40% nu se putea aplica. Nu am votat Legea pensiilor. Am făcut acea contestaţie la Curtea Constituţională şi am câştigat-o", a mai spus Dan Vîlceanu.
Năsui: 50 de miliarde de lei pentru baronii locali nu mai e o problemă la buget?
Ministrul Economiei Claudiu Năsui a criticat marți, într-o declarație pentru Economedia, afirmațiile ministrului de Finanțe Dan Vîlceanu, care a spus că măsura „zero taxe pe salariul minim” ar crea „o gravă problemă bugetară”, făcând de asemenea referire la programul de investiții pentru primării Anghel Saligny. „Când e vorba să dăm 50 de miliarde de lei la programe care au mers întotdeauna către baroni locali nu mai e o problemă de buget”, a afirmat Năsui.
Ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu a declarat, marți, că aplicarea unei măsuri precum zero taxe pe salariul minim, chiar și la nivelul unui sector, va aduce o gravă problemă bugetară, el precizând că astfel ar deschide o cutie a Pandorei prin care toate categoriile vor dori să nu plătească taxe.
În replică, ministrul Economiei Claudiu Năsui a afirmat: „Când e vorba să lăsăm bani românilor care muncesc, e o problemă bugetară. Dar când e vorba să dăm 50 de miliarde de lei la programe care au mers întotdeauna către baroni locali și firme de partid, nu mai e problemă de buget sau deficit? România nu e săracă, e sărăcită. Oare cutia Pandorei nu se deschide și atunci când înființăm noi agenții de stat, noi bănci de stat, mii de noi posturi la stat, sporuri ridicole și, evident, noi pensionari speciali? Românii care vor salarii mai mari din munca lor nu cer niciun privilegiu. Ei cer o normalitate, să nu le mai luăm jumătate din salariu ca să plătim tot felul de privilegii pentru cei conectați politic”.