Pe aceeași temă
UE a adoptat noi masuri, la cateva saptamani dupa atentatele de la Paris, in incercarea de a preveni existenta unor noi atentate. Masurile adoptate includ si introducerea unor controale pentru cetatenii spatiului Schengen, relateaza Hotnews.
"Nu a fost nici dezbatere, nici controversa" pentru adoptarea acestui plan elaborat de ministrii de interne la sfarsitul lunii ianuarie la Riga (Letonia), a salutat presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
Planul este structurat in jurul a trei actiuni: prevenirea radicalizarii, detectarea teroristilor si cooperarea internationala. El va impune modificari sau interpretari ale normelor si legilor existente. Statele vor institui un control la frontierele externe ale UE, mai ales aeroporturile, pentru cetatenii celor 26 de tari din spatiul Schengen. Pentru aceasta, va trebui modificat codul Schengen, care interzice aceste controale sistematice, noteaza AFP.
"Daca vrem sa pastram Schengenul, se impune ca frontiera externa sa fie un mijloc de control pentru cine vine si cine pleaca", a explicat Francois Hollande. Presedintele francez vrea un sistem de control permanent.
Subiectul este sensibil, a avertizat insa Jean-Claude Juncker. "Schengen face parte din solutie si nu din problema", a repetat el. "Trebuie exploatate la maximum dispozitiile existente fara adaugarea de noi reguli si nici de noi dispozitii la acorduri", a mai avertizat el.
"Va fi nevoie de timp pentru a schimba regulile", a recunoscut Francois Hollande.
Crearea unui registru european de date ale pasagerilor avioanelor (PNR), in scopul de a urmari deplasarile persoanelor suspecte, nu este de asemenea inca completa. O propunere, aprobata de guverne, este blocata din 2011 in Parlamentul European, care solicita garantii pentru protectia acestor date.
Deputatii europeni s-au angajat miercuri sa faca "tot ce este posibil" pentru crearea unui registru european al pasagerilor aerieni "pana la sfarsitul anului", dar au cerut guvernelor sa garanteze o protectie suficienta a datelor cu caracter personal.
UE va dezvolta de asemenea tehnologia necesara pentru a urmari schimburile de materiale pe retelele sociale, bloca site-urile, imaginile si mesajele de propaganda jihadista si pentru a decripta anumite comunicatii. Europol, oficiul european de politie criminala, va fi insarcinat cu aceasta misiune.
Potrivit UE, intre 3.000 si 5.000 de cetateni europeni au plecat sa adere la miscarile jihadiste din Siria si Irak, dintre care 30% s-au intors.