Controale severe pentru a opri fraudele la pensii dupa ce s-a prejudiciat statul cu 8 milioane de euro

Fara Autor | 23.04.2012

Pe aceeași temă

Persoanele care isi vor depune de azi inainte documentele pentru a primi pensie incadrata in grupe de handicap vor trebui sa treaca prin controale mult mai severe decat inainte, a decis ministerul Muncii, dupa ce luna trecuta, la Sibiu, s-au descoperit aproape 1.000 de cazuri de frauda.
 
Astfel, departamentele de control au fost suplimentate, iar inspectiile la cei care fura sistemul de asistenta sociala se vor face cu Politia si Jandarmeria.
 
 
Claudia Boghicevici: Mergem in forta cu verificarile
 
Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a afirmat ca verificarea in cazul fraudelor va fi facuta in forta, inclusiv Comisia Superioara de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap primind posturi suplimentare de medic.
 
"Mergem mai departe în forţă cu verificarea şi eliminarea fraudelor din sistemul de asistenţă socială. Agenţiile noastre au fost întărite prin inspecţia socială care are acum o puternică componentă de control şi verificare. De asemenea, am consolidat Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, unde încă patru posturi de medic au fost suplimentate în acestă perioadă", a declarat pentru Evenimentul zilei, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici. 
 
Intregul demers ministerial a fost demarat dupa ce au aparut informatii serioase privind aproape 1.000 de cazuri in care persoane adulte au primit ilegal certificat de incadrare in diverse grupe de handicap pentru pensie. In Sibiu, din 1.057 de persoane reevaluate, s-a constatat ca doar 140 chiar aveau un handicap, 917 certificate de handicap fiind anulate, iar prejudiciul calculat numai în aceste cazuri fiind de 8,2 milioane de euro.
 
"În condiţiile în care la Sibiu, sute de persoane s-au îmbolnăvit de astm în noaptea de Revelion şi pe 1 ianuarie au primit toţi certificate, este clar că responsabilitatea revine medicului care a pus acel diagnostic, care trebuie să răspundă. Abia aşteptăm să vedem sancţiunile care se vor da", adaugă ministrul, care mai spune că în controalele făcute au existat parteneriate cu Poliţia şi cu Jandarmeria.
 
"Pentru persoanele fals încadrate în grad de handicap, noi toţi am plătit aproximativ opt milioane de euro, adică drepturi şi prestaţii sociale, facilităţi fiscale adunate în patru ani. Prejudiciul estimat reprezintă drepturi şi facilităţi acordate ilegal din fondul bugetului de stat doar la procentul de patru la sută din totalul persoanelor adulte cu handicap din judeţul Sibiu", a mai spus ministrul Muncii.
 
Informatiile apar in contextul in care numarul total al pensionarilor de asigurari sociale de stat in anul 2011 a fluctuat de la 4.770 mii persoane, in luna ianuarie, la 5.383 mii persoane, la sfarsitul lunii decembrie.
 
Iar, recentele informatii privind contributia la sanatate din pensiile de peste 740 au aratat ca legea nu a fost interpretata corect, astfel incat bugetul de stat urmeaza să piardă anual aproximativ un miliard de euro.
 
Guvernul analizează situaţia legală şi financiară pentru rezolvarea problemei create în urma deciziei Curţii Constituţionale privind plata CAS numai pe sume din pensii de peste 740 lei, iar datele arată că ar trebui 650 milioane lei la returnarea doar a contribuţiilor achitate în acest an, coaliţia având opinii diferite.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22