Controversata lege pentru plafonarea dobânzilor la credite a fost votată

Redactia | 27.02.2018

Senatul a adoptat luni controversatul proiect de lege prin care dobânzile efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare și de consum sunt plafonate la maxim de 2,5 ori dobânda de referință a BNR, respectiv 18% pe an.

Pe aceeași temă

 

Propunerea legislativă inițiată de senatorul PNL, Daniel Zamfir,  care modifică Ordonanța de Guvern 13/2011, astfel încât dobânda pentru creditele ipotecare nu va depăși de 2,5 ori dobânda de referință a BNR. Deși este membru PNL, președintele partidului, Ludovic Orban a declarat că parlamentarii PNL au fost mandatați de către Biroul Executiv să voteze împotriva acestui proiect legislativ.

 

Împotriva acestuia s-a pronunțat inclusiv Eugen Teodorovici, care s-a declarat adeptul pieței libere, care are „mecanismele necesare pentru a se regla”.

 

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia de buget, Comisia economică și Comisia juridică, "dobânda efectivă anuală (DAE) privind contractile de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și contractele de credit pentru consum, nu poate depăși: a) de mai mult de 2,5 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr.90/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu o ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terț garant; b) 18% pe an, în cazul creditelor de consum; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplinește criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar".

 

Senatorul PNL, Iulian Dumitrescu, a declarat ca senatorii liberali nu susțin acest proiect de lege, chiar dacă este ințiat de un coleg de-al lor.

 

"Nu sunt mulțumit de activitatea băncilor din România. Si eu am avut dificultăți când am încercat să iau un credit. Nu despre asta este vorba în această lege. Vreau să-i întreb pe inițiatori ce aveți cu milioanele de români care au depozite la bănci? Băncile nu folosesc banii lor. Dacă plafonăm dobânzile la credite, micșorăm dobânzile la depozite. Daca plafonăm dobânzile, o sa scadă oferta de creditare. Prin această lege favorizați multinaționalele iîn dauna sutelor de mii de firme românești, de IMM-uri. Ce aveți cu românii care vor sa mai ia credite de consum? Plafonați dobânzile și nu o să mai ia credite de consum, îi aruncați în mâinile cămătarilor", a susținut Dumitrescu, în plen.

 

La rândul său, senatorul PNL, Daniel Zamfir, inițiatorul legii, a răspuns că dorește ca românii să ia credite ipotecare și de consum la fel ca ceilalți cetățeni din Uniunea Europeana.

 

„Vreau să știți că în 14 țări din UE dobânzile la creditele ipotecare sunt plafonate. Dobânda medie în România este de 6,10%. Italia are 1,91%, Spania 1,84%, Grecia 3,35%, la jumătate față de noi, Ungaria 3,71%. A ieșit Banca Națională argumentând că e riscul de țară. De câțiva ani buni BNR vorbește numai despre asta. Mai apar și diverși analiști economici independenți, în ghilimele, care spun cât de rău o să le fie românilor dacă dobânzile vor scădea și vom avea și noi dobânzi aproape de nivelul mediei UE. Eu în filmul ăsta prost am trăit și la legea dării în plată. În SUA, absolut toate statele au dobânzile plafonate. Ca atare e suficient că atâția amar de ani atât băncile cât și IFN-urile au fost lăsate să-i jecmănească pe români. Dacă BNR  a închis ochii în toți acești ani, cred că noi avem obligația să intervenim”, a declarat Zamfir în plenul Senatului.

 

Proiectul a fost adoptat cu 73 de voturi „pentru”, 18 „împotrivă” și 13 abțineri în calitate de primă Cameră sesizată. Legea va merge acum la Camera Deputaților, for decizional în acest caz, după care, dacă va fi votată și aici, merge la șeful statului care decide dacă o promulgă, o contestă la CCR sau o reîntoarce în Parlament.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22