Pe aceeași temă
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a aprobat pensionarea lui Buda, iar atribuțiile vor fi preluate de adjunctul său, chestorul principal de poliție Liviu Bute.
Comunicatul MAI:
„În cursul acestei zile, chestorul general de poliție Ioan BUDA și-a înaintat demisia din funcția de inspector general al Poliției de Frontieră Române, din motive personale.
La final de mandat, chestorul general de poliție Ioan BUDA transmite polițiștilor de frontieră întreaga sa apreciere pentru efortul depus și pentru profesionalismul de care au dat dovadă constant.
De asemenea, chestorul general de poliție Ioan BUDA mulțumește pentru implicare și pentru sprijin tuturor colaboratorilor instituționali, celor din rândul societății civile, dar și organizațiilor profesionale și sindicale ale polițiștilor.
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, raportul a fost înaintat, pentru aprobare, ministrului Afacerilor Interne.”
Context
Chestorul Ioan Buda a ocupat funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră în perioada 2010-2015, ca apoi să fie, până în 2016, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră. În luna iunie 2018 a ajuns șeful Poliției Române, funcție în care l-a „surprins” scandalul tonelor de droguri descoperite de un pescar în Delta Dunării.
Ioan Buda a fost implicat într-un scandal în 2017, când ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a dispus o anchetă după ce în presă au apărut imagini în care şeful Serviciului Control din cadrul Poliţiei de Frontieră Aurelian Miu îngenunchează în faţa unei mese la care stau chestorul Ioan Buda și mai mulţi chestori din minister. Fotografia a apărut în ziarul Național.
Scenele, despre care fostul ministrul de Interne, Carmen Dan, spunea că sunt din 2013, s-ar fi petrecut la ultimul etaj al clădirii în care se află sediul Poliţiei de Frontieră, iar la masă sau în încăpere se mai aflau, în afară de Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, chestorul Ioan Buda, chestorul Marcel Ardelean, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, precum şi alţi şefi de structuri din Poliţia de Frontieră.
În 2011, pe când chestorul Buda era șeful Poliției Române de Frontieră, a fost acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Stamora - Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statutul de „regină a șpăgilor” colectate din vămi.
„Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi“, scria fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier, într-o scrisoare trimisă din arest, citată de Digi 24.
La 1 august 2019, în plin scandal Caracal, Ioan Buda a fost demis de la comanda Poliției Române.
„Chestorul Ioan Buda era la comandă la Poliţia Română prin împuternicire, chestorul Buda în momentul în care nu a mai fost pe poziţie, tehnic s-a întors de unde plecase. Vom vedea ce vom face, dar în momentul acesta, conform legii, s-a întors pe postul pe care-l deţine”, declara fostul ministru de Interne, Mihai Fifor. În urma scandalului de la Caracal au fost demise mai multe persoane aflate pe funcţii de conducere, printre care și chestorul Ioan Buda, șeful Poliției, dar acesta s-a întors pe funcţia sa anterioară, de şef al Poliţiei de Frontieră. Nicolae Moga, ministrul de interne, a părăsit și el postul la șase zile după ce fusese numit, iar în locul lui a fost numit interimar Mihai Fifor.