Corina Cretu, comisar european: Romania mai are de indeplinit multe CERINTE ale CE inainte de a putea ABSORBI anumite fonduri europene din perioada 2014-2020

P.c. | 16.02.2015

Pe aceeași temă

Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, a declarat, luni, la Bucuresti, ca Romania trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte ale UE, inainte de a putea accesa anumite fonduri europene din perioada de programare 2014-2020. Cretu a mentionat harta sociala, incluziunea romilor si reforma achizitiilor publice. Comisarul a precizat ca programele operationale majore, Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si Programul Operational Regional, vor fi aprobate, probabil, in iunie. Ea a mai precizat ca in Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) 2007-2013, platile de la CE au ramas blocate pe axa 3, ca urmare a unor nereguli la achizitiile publice efectuate de unii beneficiari de fonduri UE, relateaza Hotnews.

 

"Este vorba de conditionalitatile ex-ante. Romania are de indeplinit 135 de conditionalitati pentru programele operationale. Sunt foarte multe care au fost indeplinite de Romania, in ceea ce priveste strategiile de dezvoltare, de cercetare, strategia digitala, pe sanatate, asteptam si Master Planul pe Transport. Harta sociala este necesara, pentru ca noi mergem pe ideea de a vedea care sunt prioritatile de investitii pentru urmatorii ani si pe ideea concentrarii fondurilor. Nu am primit inca aceasta harta, in momentul cand se va face analiza de tara, sigur ca se vor regasi toate aceste lucruri in recomandarile de tara", a spus Corina Cretu. 

 

Harta sociala trebuia realizata de Ministerul Muncii, pentru ca Romania sa poata atrage bani in perioada 2014-2020. Cretu a precizat ca exista discutii in acest sens intre Rovana Plumb, ministrul Muncii si comisarul pentru Afaceri sociale: "Doamna Rovana Plumb (ministrul muncii - n.r.) s-a intalnit si cu comisarul pentru Afaceri Sociale, doamna Marianne Thyssen, si sunt convinsa ca au agreat un plan de lucru in ceea ce priveste actiunea pentru perioada urmatoare", a spus Cretu. 
 

Cretu a mai enumerat incluziunea romilor si masterplanul de Transporturi: "Comisia Europeana spune ca avem slabiciuni in ceea ce priveste harta sociala, achizitiile publice, strategia de incluziune a populatiei romilor, de a merge dincolo de reducerea saraciei , de  avea o strategie integrata". 
 

CITITI SI: Comisarul Corina Cretu: Absenta unei harti a prioritatilor pe infrastructura sociala, o problema pentru Guvernul roman

 

"Asteptam ca Romania sa depuna oficial acest master plan in ultima varianta. Am vazut toate supozitiile care se fac in presa, dar pana nu avem ultima varianta la comisie, nu cred ca are vreun sens sa facem supozitii, asteptam planul, inclusiv masuri corective legate de intreruperi". 
 

Comisarul pentru dezvoltarea regionala a mai spus ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca eficienta administrativa. "In legatura cu problemele pe care le-am detectat, eu cred ca e nevoie de un efort mai mare in ceea ce priveste achizitiile publice, capacitatea administrativa, modul de realizare a licitatiilor publice, acestea sunt problemele in general din statele, membre, nu numai din Romania. Capacitatea administrativa este o problema mai importanta decat banii, pentru ca am avut sume de bani pe care Romania si multe state din regiune nu au reusit sa le acceseze din cauza slabei capacitati administrative", a precizat ea. 
 

Finantarea retroactiva a proiectelor terminate cu bani din imprumuturi - doar daca au fost incepute si cu fonduri UE

 

Romania mai poate atrage in anul 2015 fonduri europene din perioada de programare 2007-2013, iar pentru a evita situatia in care sa piarda bani europeni pentru ca nu i-a cheltuit, tara a recurs la solutia finantarii retroactive- prin care proiectele finalizate cu bani din imprumutri externe sa fie decontate de Comisia Europeana."Am avut aceasta discutie in legatura cu legalitatea finantarilor retroactive, sigur ca este legal, a fost un efort suplimentar pe care DG REGIO l-a facut, pentru ca practic pentru finantarile retroactive trebuie revazute din nou toate licitatiile si toate procedurile care au fost indeplinite", a explicat Corina Cretu. 

 

Comisarul european a avertizat, insa, ca nu va accepta sa deconteze Romaniei si proiecte care initial nu au fost destinate sa aiba si finantare europeana."Din pacate, daca vor fi depuse proiecte care nu au fost initial destinate sa fie folosite cu fonduri europene, nu cred ca vom putea sa platim retroactiv. Deocamdata, nu avem alte cereri ale Romaniei privind finantarea retroactiva", a mentionat comisarul european pentru politica regionala. 

 

Daca finalul de an 2015 prinde tara cu proiecte neterminate, autoritatile romane vor fi nevoie sa le incheie pe bani de la bugetul national, in caz contrar Comisia retragand si banii europeni deja absorbiti in acele proiecte. 



Comisia Europeana urmeaza ca in martie sa ofere statelor membre un ghid pentru refazarea proiectelor neterminate, a explicat luni comisarul Cretu. "Mai multe state ne-au solicitat un ghid in legatura cu fazarea proiectelor. Am solicitat unitatii de audit a DG REGIO sa creeze acest ghid, cel mai probabil pana la 1 martie, pentru ca nu as vrea ca statele membre sa fie in situatia de a faza niste lucrari si apoi sa fim in situatia de a constata ca nu indeplinesc criteriile de eligibilitate. Deci as vrea ca pana la 1 martie toate statele membre sa stie exact ce poate fi fazat pentru perioada 2014-2020 si in ce masura, atunci cand nu vor reusi sa indeplineasca, se vor pierde bani", a spus social-democrata. 

 

In 27 ianuarie, ministrul Eugen Teodorovici insista sa ceara Comisiei Europene finantarea retroactiva nu numai pe lucrarile autoritatilor centrale, ci si pentru proiectele autoritatilor locale. "Pentru a accelera absorbtia in acest an, ultimul in care mai putem cheltui fondurile alocate Romaniei pentru perioada de programare 2007 - 2013, identificam proiecte finantate din surse publice, care pot fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE. Am aplicat deja aceasta solutie la nivelul Programului Operational Sectorial Transport si la nivelul Programului Operational Sectorial Mediu, iar acum intentionam sa extindem abordarea prin identificarea tuturor proiectelor autoritatilor publice locale, care sunt in implementare si care respecta regulile si principiile europene", a spus Teodorovici. 

 

Axa 3 POSCCE, intrerupta din cauza unor suspiciuni privind achizitiile publice

 

O alta problema legata de cadrul financiar 2007-2013 este axa 3 a Programului Operational Sectorial Cresterea Capacitatii Administrative, pentru care Comisia a intrerupt temporar platie catre Romania. "In legatura cu POS CCE, axa 3 este momentan intrerupta din cauza unor suspiciuni privind achizitiile publice. Comisia Europeana asteapta un raspuns din partea autoritatilor romane pentru a vedea care au fost masurile corective si preventive ale autoritatilor romane", a mentionat Corina Cretu. 
 

Comisia Europeana a intrerupt temporar, anul trecut, platile catre Romania, in axa 3 a POS CCE, referitoare la proiectele in domeniul tehnologiei informatiei.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22