Corina Suteu, fost director al ICR New York, propusa pentru ministerul Culturii (surse)

Vlad Toma | 28.04.2016

Corina Suteu, secretar de stat la Cultura, ar putea fi propusa pentru functia de ministru al Culturii, in locul ramas vacant in urma demisiei lui Vlad Alexandrescu, conform unor surse politice citate de Hotnews.

Pe aceeași temă

 

Corina Suteu, expert in politici culturale si unul dintre fostii directori ai Institutului Cultural Roman din New York, a fost numita in ianuarie secretar de stat la Ministerul Culturii printr-o decizie semnata de premierul Dacian Ciolos.

 

Incepand cu anul 2006, Corina Suteu a detinut functia de director al ICR din New York, una dintre cele mai importante si active filiale ale ICR din strainatate, pana in toamna anului 2012, cand a demisionat din solidaritate cu Horia Roman Patapievici, ca urmare a presiunilor politice impuse de USL asupra institutiei culturale pe care acesta o conducea la Bucuresti. 

 

In guvernul Ciolos, Corina Suteu s-a ocupat pana in prezent de politici si strategii pentru cultura.

 

In septembrie 2012, Corina Suteu declara, intr-o scrisoare deschisa publicata de Revista 22, ca demisia sa de la conducerea Institutului Cultural Roman (ICR) din New York vine ca urmare a “sirului de masuri luate in defavoarea institutiei.

 

Ca urmare a demisiei depuse, Corina Suteu (director) impreuna cu Oana Radu (director adjunct) de la directia ICR New York au adus urmatoarele clarificari:

 

”Aceasta demisie vine ca un raspuns natural la sirul de masuri luate in defavoarea institutiei pe care am slujit-o cu pasiune si competenta in ultimii sase ani. Schimbarea mandatului Institutului Cultural Roman, realizata agresiv, in absenta totala a unei dezbateri publice si in contradictie cu atitudinile si luarile de pozitie ale unui numar impresionant de oameni de cultura si de artisti din Romania si din strainatate, blocarea fondurilor institutului pentru toamna lui 2012 si compromiterea astfel a unor proiecte deja angajate in colaborare cu parteneri institutionali americani, imposibilitatea de a planifica programul institutului pentru anul viitor si, nu in ultimul rand, reintoarcerea unei abordari arhaice in politica culturala externa a Romaniei au determinat depunerea demisiei.

 

Credem ca, in contextul actual, viziunea emancipata, moderna si sistematizata pe care echipa aflata sub conducerea lui Horia-Roman Patapievici a pus-o in practica in ultimii ani este definitiv compromisa. Ca profesionisti, nu putem asista pasivi si nici nu dorim sa fim in complicitate cu aceasta agonie institutionala. Cred, personal, de aceasta data din perspectiva a 20 de ani de expertiza in cooperarea culturala internationala, ca demersul ICR dezvoltat de echipa Patapievici este singurul care poate sincroniza Romania la caracterul conectiv al lumii culturale moderne. Atat eu, cat si Oana Radu, ramanem fidele acestui spirit, bazat pe expresia libera a artelor, pe cosmopolitism si pe schimb cultural interactiv.

 

Cu prilejul demisiei, dorim sa exprimam gratitudinea noastra celor care au facut parte, pentru o mai scurta sau mai lunga perioada, din echipa ICR New York. De asemenea, dorim sa ne exprimam gratitudinea fata de fosta conducere si fata de echipa ICR Bucuresti pentru climatul de incredere si profesionalism in care am colaborat pe parcursul acestor sase ani. Nu in ultimul rand, dorim sa aducem multumirile noastre tuturor artistilor, intelectualilor si oamenilor de cultura care au constituit substanta programelor pe care le-am dezvoltat si fara de care nu am fi putut face vizibila Romania pe harta artistica a Statelor Unite.”

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22