Pe aceeași temă
UPDATE - Titus Corlățean este numele care se vehiculează ca posibil înlocuitor al Olguței Vasilescu în poziția de purtător de cuvânt. Corlățean a fost ministru de Externe și autor al haosului de la alegerile din diaspora din 2016, soldate cu demisia sa.
Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a precizat că a fost purtător de cuvânt al partidului doar pe o perioadă limitată, pe timpul campaniei electorale.
Întrebată dacă se retrage din funcţia de purtător de cuvânt al PSD, Lia Olguţa Vasilescu a spus că a deținut funcția ”pe o perioadă limitată, doar pe perioada de campanie electorală care, după cum ştiţi, s-a terminat”.
Paul Stănescu, baronul de la Olt, adversar declarat al lui Liviu Dragnea și unul din autorii scrisorii împotriva sa în care i se cerea debarcarea, mazilit din funcția de vicepremier, a recunoscut indirect că i s-a propus șefia interimară executivă dar a declarat că se gândeşte dacă să preia sau nu funcţia de preşedinte executiv al partidului.
Întrebat înainte de începerea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD dacă va prelua funcţia de preşedinte executiv, aşa cum se speculează, preşedintele PSD Olt a răspuns: „Nu ştiu, mă gândesc”.
Unii lideri PSD, printre care Dumitru Buzatu, baronul de la Vaslui sau Robert Negoiță, edilul de la sectorul 3 al Capitalei și Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, au cerut ieșirea partidului de la guvernare.
”Cred că, după votul-sancţiune din 26 mai, trebuie iniţiată o dezbatere în toate forurile partidului despre viitorul politic al PSD, intrarea în opoziţie începând cu luna iulie fiind o opţiune extrem de argumentată! Nu pe reţelele de socializare discutăm viitorul politic al guvernării şi al partidului, mai ales la nici 2 zile de la finalizarea scrutinului”, a scris Dragoş Benea pe pagina sa de Facebook.
Liderii PSD s-au reunit marți în Biroul Politic Permanent (BPN) pentru a decide care va fi strategia partidului după condamnarea definitivă la închisoare cu executare a lui Liviu Dragnea, la o zi de la pierderea alegerilor europarlamentare.
Conducerea centrală a PSD a decis că orice continuare a bătăliei pe tema justiției va fi decontată negativ în continuare de partid, motiv pentru care trebuie să înceteze.
Direcția ar fi fost asumată și de premierul Viorica Dăncilă, președinte executiv al PSD, care a preluat conducerea partidului, după ce președintele Liviu Dragnea a intrat la pușcărie. Dăncilă chiar ar fi spus că lupta împotriva justiției ”a omorât” PSD, scrie site-ul Digi 24, după ce în alegerile europarlamentare de duminică partidul a obținut un scor cu puțin peste 20%.
Mai mulți membri din conducerea PSD s-au referit la tema justiției ca fiind una sensibilă și că acest lucru a fost decontat de partid în alegeri.
De altfel, ieșit din ședință de partid, Marian Oprișan, baronul PSD de Vrancea a confirmat această direcție, anunțând că ”PSDragnea a pierdut alegerile” și acum PSD trebuie să devină alt partid, preocupat cu adevărat de problemele cetățenlor.
S-au avansat variante de lucru pentru mai departe, precum 'ingroparea' totală a subiectului, însă nu este clar cum se va face acest lucru pentru că sunt decizii ale CCR care trebuie puse în practică în sensul modificării legislației în domeniul justiției, cel puțin la Parlament.
Din discuțiile din PSD s-a degajat ideea ca Guvernul să fie exclus din orice discuție pe modificarea prin OUG a legislației în domeniul justiției, în afara situațiilor pur tehnice, scrie stiripesurse.ro.
De altfel, ca președinte interimar, Dăncilă va face marți un tur al PSD, având programată o ședință la parlament cu toți deputații și senatorii partidului.
Întâlnirea este prima de la pierderea alegerilor și de la înscăunarea lui Dăncilă la șefia PSD după condamnarea la închisoare a președintelui Liviu Dragnea, aflat în carantină la penitenciarul Rahova.
Funcția de președinte al Camerei Deputaților ocupată temporar de deputatul PSD Carmen Mihălcescu.
De la ora 18.00, liderii filialelor PSD, adică baronii locali ai PSD, se vor reuni într-o ședință CEX pentru a analiza rezultatul alegerilor și a stabili calea de urmat pentru Congres, remaniere și candidatul la prezidențiale, precum și o reformă a partidului.
Este așteptată o schimbare a secretarului general PSD Codrin Ștefănescu, printre numele vehiculate fiind Marcel Ciolacu, Rodica Nassar și Niculae Bădălău.