Corlățean crede că ar trebui să lucrăm cu Grupul de la Vișegrad: avem interese similare în UE

Dora Vulcan | 16.11.2017

"România îşi face iluzii că stă la masă cu cei mari, fiind mereu conformistă”, spune Titus Corlăţean, fost ministru PSD de Externe într-un interviu acordat RFI.

Pe aceeași temă

 

 

 

Fostul ministru de Externe se întreabă „de ce să nu lucrăm cu cei care au interese similare cu ale României în interiorul UE” şi care ”sunt stigmatizaţi de capitale mari sau de Bruxelles.”

 

 

„Noi trebuie să învăţăm să spunem şi nu, să spunem atunci când ni se servesc tot felul de subiecte pe agenda europeană, le preluăm aşa, de o manieră conformistă, nu le trecem prin filtrul interesului specific al României, care nu neapărat trebuie să fie întotdeauna identic cu cel al Bruxellesului sau al Berlinului sau al Parisului sau al Hagăi. Avem şi noi dreptul la agenda noastră specifică”, a spus Corlățean la RFI.

 

„Sunt şi alţi parteneri europeni, care sunt nemulţumiţi, unii sunt stigmatizaţi de capitale mari sau de Bruxelles, genul statelor central-est europene, dar atenţie, noi aici rezonăm şi cei care vorbesc împotriva unei forme de cooperare cu Grupul Vişegrad, care astăzi cel puţin unele dintre statele de acolo sunt stigmatizate, de fapt, ascund interese politice. De ce să nu lucrăm cu cei care au interese similare cu ale României în interiorul UE? De ce să nu ne susţinem interesele specifice, de ce să continui să pierd economic uriaş datorită faptului că frontiera româno-ungară este frontieră Schengen şi că TIR-urile cu marfă produsă în România, nu doar marfă românească, dar sunt şi produse în care companiile germane, franceze, olandeze au interese, dar pentru că alte interese sunt mai mari decât interesele astea specifice, tot rămânem blocaţi. Poate că este timpul să fim ceva mai hotărâţi în abordarea acestor subiecte”, spune senatorul PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22