Cornel Nistorescu bun de plată: are de dat 40.000 lei daune morale jurnalistei Brîndușa Armanca

Redactia | 20.05.2022

Jurnalista Brîndușa Armanca a câștigat în primă instanță procesul intentat lui Cornel Nistorescu, directorul general al publicației Cotidianul.

Pe aceeași temă

Cauza privește articole denigratoare, afirmații neverificate despre viața privată a acesteia și a familiei sale, atingeri aduse imaginii și reputației sale ca jurnalistă și ca profesor universitar. Articolele au fost urmate de atacuri la persoană nejustificate făcute de Nistorescu în direct la Cotidianul TV.

Instanța a decis ca pârâtul Cornel Nistorescu să plătească 40.000 lei prejudicii morale Brîndușei Armanca și 5.000 lei soțului acesteia.

„Soluția Judecătoriei Sectorului 1 București, împotriva căreia se poate formula apel, este importantă nu atât prin suma acordată cu titlu de prejudiciu - deși cuantumul acordat în acest dosar reflectă cel puțin în parte amploarea încălcării drepturilor personale ale reclamanților, cât prin aceea că jurisprudența națională se raliază jurisprudenței bogate a Curții Europene a Drepturilor Omului care a oferit criterii clare pentru a realiza un just echilibru între libertatea de exprimare și dreptul la viață privată, ambele categorii de drepturi fiind de rang egal – ele fiind reglementate atât de Codul civil, de Constituția României și de Convenția pentru protecția drepturilor și libertăților omului”, a precizat Ioana Ionică, avocata reclamanților.

Jurnalista a declarat în fața instanței că a decis să inițieze acest proces pentru igiena socială care trebuie respectată și de jurnaliști. Ei nu pot abuza de avantajele libertății de exprimare și de poziția lor publică pentru a denatura adevărul, pentru a dezinforma și pentru a induce în eroare publicul.

 „Este regretabil că în concepția unei anumite categorii de jurnaliști,  calitatea de persoană publică a subiectului unui articol și libertatea de exprimare – reprezintă rețeta care garantează imunitatea, indiferent de natura articolelor scrise – care se pot concretiza în atacuri la persoană ori chiar campanii de linșaj mediatic”, a subliniat avocata Ioana Ionică pentru presă.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22