Pe aceeași temă
Spania a devenit al doilea focar de coronavirus din Europa, după Italia. Miercuri, autoritățile spaniole au anunțat 738 de morți în ultimele 24 ore, cel mai mare salt zilnic al deceselor de la izbucnirea epidemiei, cu 27% mai mare decât cifra raportată marți, bilanțul tragic ajungând la 3.434 de morți. Numărul tot de cazuri de Covid-19 a ajuns în Spania la 47.610.
Spania a depășit miercuri numărul raportat oficial al deceselor din China, care este de 3.281. Ministrul spaniol al Sănătății Fernando Simon a declarat că se așteaptă ca numărul de cazuri noi să continue să crească în perioada imediat următoare.
În acest timp, Banca centrală a Spaniei a declarat că măsurile restrictive la nivelul circulației persoanelor au provocat grave perturbări ale economiei, iar impactul asupra pieței muncii va fi semnificativ pe termen scurt, numărul șomerilor urmând să crească puternic.
Trebuie reamintit că în 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, au avut loc demonstrații împotriva societății așa-zis patriarhale. În Madrid, la marșul de protest au participat 120.000 de oameni, inclusiv membri ai guvernului socialist care au mărșăluit în primul rând și au chemat cât mai mulți cetățeni să li se alăture.
La doar o zi după acest protest, același guvern a anunțat că vor fi închise începând cu 11 martie, grădinițele, școlile și universitățile din Madrid.
De duminică, 14 martie, au fost introduse restricții drastice de circulație pe străzi fiind patrule mixte de poliție și militari.
Ciclistii si cei care mai alergau prin parcuri au fost amendati pentru nerespectarea interdictiei de a iesi din case. Spaniolilor nu li se mai permite nici măcar să se afle în parculete din spatele blocurilor de locuit, in ciuda faptului ca sunt în proprietatea asociatiei de locatari, nu a statului.