Pe aceeași temă
Revoluția ar fi dublă dacă ”miniștrii și deputații ar face lucrul corect, numind o femeie, pe Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al României”. ”Venerată de opinia publică, Kovesi și-a câștigat ura unei bune părți a clasei politice din cauză că a pus sub acuzare corupția fără a face concesii și diferențe”, scrie în începutul editorialului său Paolo Valentino.
”Uniunea Europeană se află pe pragul unei mici revoluții. În următoarele săptămâni, Consiliul și Parlamentul European vor desemna împreună șeful noului Parchet European, care, odată cu 2020, va conduce anchete în materie de fraudă împotriva fondurilor UE și de aplicare a TVA. Dar revoluția ar fi dublă dacă miniștrii și deputații ar face lucrul corect, numind o femeie, pe Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al României, nominalizată de un grup de experți ca fiind persoana „cea mai calificată pentru această funcție”, după un riguros proces de selecție. În țara sa, Kovesi este legendară. Numită la 33 de ani procuror general, a urmărit penal corupția publică fără a face vreo concesie pentru nimeni, condamnând și trimițând în închisoare sute de exponenți politici din toate partidele”, a scris Valentino în primul paragraf al editorialului.
Acesta scrie că cel mai ”înrăit” și hotărât în a ”frâna” numirea lui Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului European este Liviu Dragnea.
”Venerată de opinia publică, Kovesi și-a câștigat ura unei bune părți a clasei politice. Astfel, obstacolul cel mai mare în fața numirii sale este chiar obiecția guvernului din București, care se poate folosi de poziția sa de țară care deține președinția UE. Cel mai înrăit este liderul partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, care a reușit anul trecut să o demită pe Kovesi din funcția de șefă a DNA”, mai arată editorialul din Corriere della Sera, care subliniază că lobbyul împotriva lui Kovesi este ”dezlănțuit”.
”Vestea bună este că două comisii ale Parlamentului European au votat în favoarea numirii sale. Vestea proastă este că, într-un vot secret, 28 de reprezentanți permanenți au poziționat-o pe Kovesi pe locul 2, după candidatul francez, Jean Francois Bohnert, un semn că presiunile din România funcționează. Nu că francezul nu ar putea duce la îndeplinire această sarcină. Dar, în prezența unei opoziții deschise și agresive din partea guvernului român, să nu o nominalizezi pe Laura Kovesi, cel mai bun candidat potrivit experților, ar echivala cu o predare a armelor“, încheie Corriere della Sera.