Pe aceeași temă
Milionarul Costel Comăna (53 de ani) s-a spânzurat în toaleta unui avion ce zbura din Bogota (Columbia) spre San Jose (Costa Rica).
Știrea a apărut mai întâi în presa columbiană, sub forma unui comunicat al companiei aeriene Aviana, apoi identitatea bărbatului a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Realitatea TV.
Comăna (foto) ocupa locul 178 în ultimul top al milionarilor realizat de Capital și a fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea, fiind unul dintre apropiații acestuia.
Milionarul se afla în avion cu o femeie de cetățenie română și a fost descoperit în toaletă cu câteva minute înainte ca avionul să ajungă la destinație. Femeia care îl însoțea a cerut personalului de la bord să deschidă toaleta, văzând că bărbatul nu se întoarce la locul său, și atunci a fost descoperit cadavrul milionarului.
Regiotrans, firma în care Comăna era asociat cu Iorgu Ganea, este implicată într-un scandal de corupție investigat de către DNA, fiind urmărită penal pentru utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
Procurorii anticorupție l-au reținut în dosar, în februarie anul acesta, pe partenerul lui Comăna - Iorgu Ganea, și pe Estrella Ștefănescu, șef serviciu Urmărire Transporturi în cadrul CNCF CFR S.A. Cea din urmă este acuzată că a favorizat Regiotrans, ajutând-o să primească subvenții necuvenite.
SC REGIOTRANS SRL este o societate privată care desfășoară activități sociale de transport călători și beneficiază de subvenții de la bugetul statului în baza mai multor acte normative, pentru acoperirea diferenței dintre tarifele stabilite pentru transportul feroviar de călători și costurile reale de transport.
“Deși operatorul național SNTFC „CFR Călători” a renunțat la majoritatea traselor de pe liniile neinteroperabile sub motivația nerentabilității, acestea au fost preluate imediat de SC REGIOTRANS SRL care a procedat la dublarea sau chiar triplarea curselor efectuate pe o trasă (cu acceptul decizionalilor guvernamentali menționați și sub pretextul necesității creșterii numărului de curse - perechi de trenuri - folosind argumente de ordin „social”, deși traficul de călători este redus) exclusiv pentru a obține un cuantum al subvenției cât mai ridicat (acordat pe sistemul lei/tren/km), chiar dacă garniturile introduse circulă în 80% din situații cu o acoperire a capacității de transport de numai 5-10%”, spuneau procurorii DNA, în momentul reținerii celor doi.
Pentru rolul jucat în această afacere, Estrella Ștefănescu ar fi primit ca mită un laptop, o bicicletă și un telefon cu abonament plătit de oameni de afaceri, ar fi fost cazată împreună cu fiica sa în pensiunea din Brașov a lui Ganea și un sejur în Gura Humorului, o sumă de bani pe care a dăruit-o la nunta unei cunoștințe, i s-ar fi reparat gratuit autoturismul Audi și alte mici servicii.
În acest dosar mai sunt urmăriți penal:
S.C. REGIOTRANS S.R.L. Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;
HĂDĂREAN FLORIN, director REGIOTRANS SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la dare de mită;
CIAPRAZ GHEORGHE – VALENTIN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la dare de mită;
DUMITRESCU CLAUDIU – OCTAVIAN, director al Direcției Feroviare din cadrul Direcției Generale Transport și Infrastructură – Ministerul Transporturilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- luare de mită,
- trafic de influență;
NICOLAU COSTACHE, director general al Regionalei Căi Ferate Brașov sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prev. de:
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii unor foloase pentru altul (2 acte materiale),
- luare de mită în formă continuată.
Costel Comăna nu a fost pus sub urmărire penală și se bănuia că acesta și-ar fi denunțat partenerii din această afacere. Se știa că este plecat în America de Sud.