Pe aceeași temă
UPDATE: Administrația a confirmat propunerea. Șeful statului ar urma să semneze săptămâna viitoare decretul de numire a lui Niculescu ambasador la Paris.
****
Este al doilea jurnalist care ajunge ambasador într-o țară importantă în mandatul lui Klaus Iohannis, după ce Emil Hurezeanu a acceptat postul de ambasador la Berlin, mai scrie Evenimentul zilei.
Luca Niculescu fost corespondent pentru France Info, France Inter, France Culture, TV 5 şi Liberation. A realizat emisiuni TV la Money Channel, iar în anul 2007, la Televiziunea Română, a realizat emisiunile Fără frontiere" şi "Europa ne priveşte".
Luca Niculescu este acum jurnalist al Digi 24 şi realizează emisiunea "Imparţial".
Ce ambasadori a mai numit Iohannis după ce a ajuns președinte:
George Maior a fost numit Ambasador in Statele Unite ale Americii, unde a ajuns in pofida protestelor inaintate de diaspora de acolo.
De asemenea, Emil Hurezeanu a fost numit la Ambasada Romaniei in Germania, pozitie pentru care si-a luat cetatenia romana.
Hurezeanu a declarat ca a depus cerere pentru cetatenia romana in martie 2015. El a dat asigurari ca va reprezenta interesele Romaniei si a subliniat faptul ca ar fi renuntat la cetatenia germana si ar fi pastrat-o pe cea romana daca ar fi existat un conflict intre cele doua calitati.
"In ultimele luni, in situatia in care s-a pus problema unei posibile nominalizari pentru aceasta functie, am depus cererea de redobandire a cetateniei, la inceputul lunii martie, primind aprobarea redobindirii cetateniei", a declarat Hurezeanu, joi, la postul Digi 24, unde activeaza ca jurnalist.
Pana la redobandirea cetateniei romane in 2015, Hurezeanu a avut doar cetatenia germana si statut de rezident in Romania, fapt care nu ii permitea sa obtina o functie publica in statul roman.
El a aratat ca din 2003, de cand s-a introdus Constitutia in vigoare, functiile politice in statul roman pot fi ocupate si de romani cu dubla cetatenie: "In ultimii ani a devenit posibila dubla cetatenie si pentru germani cand e vorba de cetateni din interiorul Uniunii Europene, si cred ca si pentru turci. Avand un statut legal de rezident aici, neavand functii publice care pana in 2003 cereau insistent cetatenia romana si mai ales dupa 2003, dupa modificarea Constitutiei, s-a acceptat principiul dublei cetatenii si pentru oamenii cu functii politice. Am pastrat aceasta stare de cetatean german rezident in Romania", a spus viitorul ambasador al Romaniei in Germania.
Hurezeanu a precizat ca ar fi renuntat la cetatenia germana, pastrand doar pe cea romana, daca ar fi existat un "conflict" intre cele doua calitati, insa nici legile romanesti, nici cele germane nu i-au impus : "Conventional, daca ar fi existat o exigenta, fie a legii romane, fie a legii germane, care n-ar fi acceptat aceasta dualitate, as fi renuntat la cetatenia germana, ca sa pastrez numai cetatenia romana. Nici partea romana, nici partea germana nu cer acest lucru. Sunt gata oricand s-o fac, daca ar fi existat acest conflict de nationalitati", a adaugat el.