Pe aceeași temă
"Parlamentul a fost decimat. Majoritatea care a câştigat alegerile în 2012 a fost fărâmiţată prin tot felul de manevre. Mă aştept ca după alegeri, parlamentul să analizeze şi să facă mai multe corecţii. Vrem să avem un stat de drept sau un simulacru de stat de drept? E un corp de aplaudaci care aplaudă lucruri reproduse în România. Aşa ceva s-a mai întâmplat şi în anii '50-'60", a declarat Tăriceanu, la B1 Tv.
"DNA şi SRI ies din cadrul legal. Totul se extinde spre justiţie. Când are servicii comerciale, infiltrate în justiţie şi presă, atunci e o mare problemă. Această campanie este atipică pentru că este afectată profund, distorsionată, de arestările care se ţin lanţ de acţiunile de anchetare declanşate de DNA în plină campanie electorală care scot din cursă numeroşi candidaţi," a mai spus Tariceanu.
CSM a anuntat intr-un comunicat trimis marti ca mai multe afirmatii facute de Călin Popescu Tăriceanu in luna aprilie au adus atingere indepedentei justitiei.
Consiliul arata in comunicatul citat ca afirmaţiile lui Tariceanu sunt lipsite de suport obiectiv, fiind de natură să afecteze independenţa procurorilor DNA, a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a sistemului judiciar în ansamblul său, întrucât acreditează ideea instrumentării cauzelor penale în mod abuziv, pe criterii politice, atât în faza de urmărire penală, cât şi în cea de judecată
Inspecția Judiciară a constatat că afirmaţiile presedintelui Senatului indică instituţiile sistemului judiciar ca fiind “instituţii de forţă ale statului”, chiar forme de “forţă ocultă” sau “supraputeri în stat”. Acesta a afirmat că activitatea justiţiei este abuzivă şi afectează drepturile şi libertăţile cetăţenilor, interferând în lupta politică prin implicarea în campania electorală şi pronunţarea unor decizii politice, susţinând că justiţia încearcă să acapareze puterea în stat.
În sedinta de mari, CSM a apreciat că afirmaţiile domnului Călin Popescu Tăriceanu - preşedintele Senatului României, emise în spaţiul public în cadrul a două emisiuni TV şi cele postate pe contul de Facebook, în perioada 22 - 24 aprilie 2016, au depăşit cadrul discursului public şi au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.