Pe aceeași temă
Asta în condiţiile în care, de pildă, la nivelul personalului din sectorul aeronautic, pensia medie era în luna mai de 10.849 lei, a declarat Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, la Digi24.
În 2016, deficitul la fondul de pensii a fost 15,6 miliarde lei, potrivit ministrului.
”În 2017, suma este de 14,1 miliarde lei. În 2018, ca estimare, se ajungea la 17,2 miliarde lei din cauza majorărilor salariale care determinau automat şi o creştere a pensiei. Nemaifiind contributivitate, trebuiau să vină bani de la buget”, a afirmat Mişa.
Ministrul a subliniat că, în cazul personalului din sectorul aeronautic, pensia medie era de 10.849 lei în luna mai.
”La finele lunii mai 2017, pensia medie la nivelul personalului aeronautic era de 10.849 lei, iar contributivitatea era 2.751 lei. Diferenţa vine de la buget. Bugetul alocat pentru pensii speciale în acest an era de 7,2 miliarde lei. Din acestea, pensiile militare erau 6 miliarde şi ceva”, a afirmat Mişa.
Potrivit unui proiect de OUG privind pensiile militare de stat, pensia nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.