Creșterea salariilor medicilor, încercare de tratament cu steroizi al sistemului medical?

Redactia | 01.03.2018

Ceea ce prezintă Guvernul ca fiind o mare realizare a programului PSD-ALDE s-ar putea să facă mai mult rău decât bine, sindicatele cât și organizații profesionale atrăgând atenția că numărul poblemelor din sistemul de sănătate nu se vor reduce.

Pe aceeași temă

 

 

 

Începând de azi, medicii și salariile asistenților medicali cu studii superioare, al infirmierelor ar urma să beneficieze de majorări salariale cuprinse între 70% și 172%, conform Legii nr. 152/2017 privind salarizarea personalului bugetar a anunțat ieri triumfalist ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

 

După cum s-a spus, această creștere de salarii are scopul de opri hemoragia de medici din sistemul medical, până în prezent estimându-se că peste 17.000 au ales să emigreze. La începutul lunii februarie, noul ministrul al Sănătății, Mihaela Pintea, spunea că salariul unei infirmiere va ajunge la 2.586 lei net, fără sporuri. Iar salariul unui medic primar din unități sanitare neclinice ar ajunge la 15.254 lei net.

 

Efectele acestei decizii sunt practic imposibil de evaluat, deoarece nu a fost prezentat de către Guvern impactul bugetar și nici nu s-a vorbit despre celelalte categorii de personal medical, medici de familie, chimiști și biologi sau farmaciști.

 

Estimările impactului creșterilor salariale arată un necesar de aproximativ 3,9 miliarde de lei pe an, care nu poate fi suportat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Laurențiu Mihai, fostul președinte al CNAS, care a demisionat la 1 februarie 2018, arăta că bugetul de 34 de miliarde lei, mai mare cu 18% față de anul anterior, nu este suficient și că se va epuiza în septembrie – octombrie. Aceasta deoarece veniturile provenite de la asigurați nu pot acoperi creșterile salariale din sistemul medical de stat. În concluzie, guvernul va fi nevoit să găsească alte resurse financiare pentru a acoperi deficitul.

 

O altă afirmație care nu are acoperire în realitate este cea lansată tot de ministrul Sănătății Sorina Pintea: „Dacă oferim salarii la nivelul UE, cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de UE. În acest moment, nu mai exista scuze”. Ori acest deziderat este imposibil de îndeplinit, pentru că nivelul serviciilor medicale depinde de pregătirea personalului medical, de dotarea spitalelor, de existența consumabilelor și a medicamentelor în unitățile sanitare.

 

Având în vedere aceste majorări salariale, Olguța Vasilescu, declara că deja numărul plecărilor de medici peste hotare s-a diminuat cu 40%. Liderul de partid, Liviu Dragnea, era mai generos și anunța pe rețelele de socializare că acest număr s-a redus cu 70%. Însă niciunul dintre ei nu citează vreo sursă a acestor date, așa că cifrele trebuie considerate a face parte din exercițiul de imagine al guvernării, nefiind disponibilă o statistică a vreunui organism independent.

 

Aplicarea legii salarizării în sistemul de sănătate riscă să creeze alte discriminări și inegalități între diveresele categorii se personal, pentru care legea se aplică treptat până în 2022.

 

Sindicatele sunt departe de a fi mulțumite. În primul rând pentru că este introdus pragul de 30% din fondul de salarii pentru acordarea sporurilor. În prezent, în cazul spitalelor multidisciplinare, în multe secții sporurile ajung și la 85 - 100% din salariul de bază. Sindicatele doresc introducerea de amendamente prin care să fie exceptate plata oreleor suplimentare de gardă și norma de hrană, care împreună înseamnă 20%. "Va fi destul de greu, amendamentele sunt acceptate la comandă politică. Doamna Vasilescu are un police pe care îl ține în sus sau în jos și așa este acceptat sau nu amendamentul", a declarat miercuri, pentru Ziare.com, Mircea Ciocan, vicepreședinte al Federației Sanitas.

 

Mircea Ciocan spune că dacă fostul guvern estima la 2,9 miliarde de lei necesarul pentru acoperirea creșterilor salariale, în prezent acesta a urcat la 3,9 miliarde de lei pentru 2018. În plus, „suma este foarte prost împărțită oricum, dezbină personalul și creează conflicte și tot la noi vin să le rezolvăm”, a adăugat vicepreședintele Sanitas.

 

Mecanismul de decontare de către CNAS a serviciilor oferite de spitale rămâne însă neschimbat, iar suma suplimentară este cu peste 10% mai mare nu poate fi acordată fără creșterea corespunzătoare a valorii actului medical.

 

„Deci printr-o matematică simplă, se vede că aceste salarii, dacă se ating cifrele menționate, nu au ca sursă de finanțare banii de la Casă și atunci sursa de finanțare, dacă se vor atinge cifrele acelea, este din altă sursă bugetară, care pe termen lung nu poate fi sustenabilă. Să zicem că se dă o OUG de la Guvern, «dați-le săracilor» de la Sănătate bani de salarii', dar asta nu poate fi repetată lună de lună sau in 6 in 6 luni sau așa pe termen lung”, consideră medicul Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22