Crin Antonescu: Imi dau dau demisia daca USL nu castiga alegerile. Voi candida la alegerile prezidentiale numai daca USL adopta "Proiectul pentru natiune"

Fara Autor | 05.03.2012

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, intr-un interviu pentru Agerpress, ca USL va castiga scrutinul general cu un scor considerabil, care va fi cu 10% mai mare fata de cel pe care il va obtine la locale. In cazul in care Uniunea nu va castiga alegerile parlamentare, liderul liberalilor a sustinut ca va demisiona de la conducerea PNL.

Pe aceeași temă

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, intr-un interviu pentru Agerpress, ca USL va castiga scrutinul general cu un scor considerabil, care va fi cu 10% mai mare fata de cel pe care il va obtine la locale. In cazul in care Uniunea nu va castiga alegerile parlamentare, liderul liberalilor a sustinut ca va demisiona de la conducerea PNL.

Co-liderul USL a admis, totusi, ca in negocierile privind desemnarea candidatilor comuni la alegerile locale exista "ciocniri de interese", dar problemele vor fi rezolvate astfel incat la 15 martie sa fie anuntati candidatii.


Crin Antonescu: Vad posibila constituire a Miscarii Populare cu umor

Liderul PNL a mai aspus ca priveste cu "umor" posibila constituire a Miscarii Populare, in contextul in care discutiile despre aceasta constructie sunt dintre cele mai indelungate.

"Niciodata in Romania sau in alta parte nu am vazut discutii mai indelungate si mai complicate despre ceva ce nu a aparut inca si nici nu apare.

Noi discutam despre Alba-ca-Zapada, Miscarea Populara, Fetita cu chibrituri de un an de zile si realitatea este destul de crunta pentru fauritorii acestui proiect. Nu are cu cine sa se formeze Miscarea Populara. Sigur ca maine PDL il poate lua pe domnul Pavelescu, sa zicem, pe care sa-l intituleze PNTCD si cu care impreuna sa formeze ceva care sa se numeasca Miscarea Populara. Toata lumea stie ca asa ceva nu este mai mult sau nu este altceva decat PDL. PDL poate sa-si consacre cardasia cu UNPR si sa-si intituleze aceasta alianta Miscarea Populara, aici este inconvenientul pentru ca miscarile populare se revendica la dreapta spectrului politic, iar cei din UNPR sustin cat se poate de vocal ca sunt un partid de stanga.

In rest, nu prea vad cu cine s-ar putea face Miscarea Populara si de fapt nu este important daca se face sau nu, important este ca ea nu poate reprezenta ceva nou pe scena politica romaneasca. si de aceea, eu, personal, cred ca nu merita atata discutie"
, a explicat Antonescu.


Votul intr-un singur tur, sansa unor primari PDL

Votul intr-un singur tur da sansa unor primari PDL sa-si mentina locul, este de parere liderul USL. Chiar si asa, Antonescu are incredere in reusita USL la alegerile locale, in ciuda ciocnirilor de interese izbucnite in USL in cadrul negocierilor pentru desemnarea candidatilor din teritoriu.

"Votul intr-un singur tur da sansa unor primari PDL sa-si mentina locul, dar cred ca victoria USL si la alegerile locale va fi covarsitoare, iar la alegerile generale datele vor fi cu totul altele si estimez un decalaj de cel putin 10 procente intre scorul USL la alegerile locale si cel la parlamentare. Adica la parlamentare vom avea cu circa 10 procente mai mult decat la locale.

Nu este normal ca primarul sa fie ales dintr-un singur tur. Dupa parerea mea nici presedintele Consiliului Judetean nu este normal sa fie ales dintr-un sigur tur. Toate aceste alegeri uninominale trebuie sa-i confere castigatorului o majoritate, indiferent de numarul celor prezenti la vot pentru a putea fi reprezentativ"
, a mai spus Crin Antonescu.

Exista ciocniri de interese la nivelul USL privind candidatii la alegerile locale, insa listele se vor finaliza pe 15 martie, astfel incat toate problemele vor fi rezolvate, spune Antonescu.

"Daca vorbim de alegerile locale, exista comunitati unde primarul nu pentru ca apartine PDL, ci pentru ca are sustinere, sa nu poata fi batut. Dar, cu cat ridicam nivelul, eu cred ca nu exista niciun judet, cu exceptia judetelor cu populatie preponderent maghiara, sa nu avem o sansa sa nu castigam si cred ca batalia pentru toate resedintele de judet se poate da", a declarat Crin Antonescu.

In ceea ce priveste alegerile din Capitala, liberalii au ca prioritate alegerile din sectoarele 1 si 6, desi negocierile in privinta desemnarii candidatilor nu s-a incheiat.

"Nu am incheiat inca aceasta negociere. Vrem categoric sa avem candidati comuni USL pe toate sectoarele. Sunt discutii. PNL are drept prioritate de negociere sectoarele 1 si 6 si vom vedea care va fi formula pe care vom merge toate cele trei partide prin consens.

Exista probleme in multe locuri pentru ca nu este simplu sa pui cap la cap si sa stabilesti circa 40.000 de candidati. Sunt partide care au oameni in functie, care au oameni foarte buni, exista multe ciocniri de interese in multe locuri, dar pot sa va spun ca lucrurile inainteaza in fiecare zi, ca toate aceste dificultati vor fi depasite si ca ne vom incadra in acest calendar fara niciun fel de problema"
, a afirmat Antonescu.

La intrebarea ce ar face liderul liberal in situatia unui scenariu pesimist, in care USL nu obtine un procentaj suficient, Antonescu a raspuns ca nu are de ce sa accepte scenarii pesiminte.

"Daca USL este o alianta politica cu scoruri cuprinse intre 55 - 60% in orice sondaj, 47 - 49% in cele mai pesimiste sondaje, clar comandate de actuala Putere, nu vad de ce noi ar trebui sa ne ocupam de scenarii pesimiste. Cred ca cei care ar trebui sa dezvolte scenarii pesimiste sunt cei de la Putere", a spus Antonescu.


Daca USL nu castiga alegerile, Antonescu isi depune demisia

La intrebarea in ce conditii liderul PNL si-ar depune mandatul din fruntea partidului, Crin Antonescu a raspuns ca numai in situatia in care Uniunea nu ar castiga alegerile parlamentare.

"In ce scenariu as demisiona de la conducerea PNL? Pai in scenariul in care USL nu castiga alegerile parlamentare. Intelegand prin castigarea alegerilor parlamentare formarea urmatorului Guvern", a spus Antonescu.


Plecarea parlamentarilor USL

Puterea si-a atins obiectivele incepand cu investirea Guvernului Ungureanu, sustine Crin Antonescu, insa prin incalcarea procedurilor parlamentare, protestul USL fiind un mesaj catre populatie cum ca Opozitia nu este asociata in nici un fel actualei puteri.

"Investirea Guvernului Ungureanu si validarea domnului Melescanu la SIE au fost facute cu incalcarea, din punctul nostru de vedere, procedurilor parlamentare, iar sensul acestui protest parlamentar este de a face foarte clar opiniei publice ca noi nu suntem asociati in niciun fel la ceea ce actuala Putere face.

Cred ca, avand o majoritate constituita, asa cum stim ca s-a constituit, pastrata, asa cum stim ca se pastreaza, Puterea poate, din punct de vedere aritmetic, sa-si rezolve aceste puncte de parcurs.

Cred insa ca ea va plati un pret politic foarte mare si in sensul acesta cred ca protestul parlamentarilor USL trebuie sa continue pana cand isi atinge obiectivele pentru a zice foarte clar tuturor ca exista lucruri pe care nu le mai putem accepta, ca exista lucruri pe care nu le putem juca si ca in Romania atunci cand vom avea alegeri fiecare va trebui sa faca o optiune foarte clara pentru o varianta sau alta, ca intre ceea ce este si ceea ce face actuala Putere si noi nu exista nicio cale de compromis"
, a spus Antonescu.

In ceea ce priveste posibilitatea ca parlamentarii USL sa plece, ca o forma mai radicala de protest, Antonescu a negat ca ar mai fi ceva de actualitate fiindca s-a luat deja o decizie in privinta protestului Opozitiei.

"Am luat o decizie pe care sa o urmam toti parlamentarii celor trei partide si ramanem pe aceasta formula", a afirmat Antonescu.

In ceea ce priveste Legea lustratiei, unde mai multi democrat-liberali spun ca PNL nu a participat la dezbateri pentru ca nu sustine acest proiect si ca Antonescu l-a acoperit pe Dan Voiculescu, liderul PNL a declarat ca este doar "o propaganda ieftina a celor de la PDL."

"Cei preocupati de subiectul lustratiei ar trebui sa-si aminteasca faptul ca in 1997 nu s-a putut adopta Legea lustratiei din cauza opozitiei PD, ar trebui sa-si aminteasca faptul ca in 2005 presedintele Basescu si Partidul Democrat s-au opus numirii lui Ticu Dumitrescu ca presedinte al CNSAS.

Cred ca pozitia PNL a fost destul de clara in tot acest timp. Discutia pe care au facut-o ei foarte repede asupra Legii lustratiei nici nu a dat timp PNL sa se pronunte, am facut-o dupa. PD-istii au reusit cu aceasta lege a lustratiei sa faca un demers demagogic, avand grija sa fereasca personaje care li s-au alaturat, de tipul domnului Ungureanu sau domnului Melescanu, de eventuale efecte ale unei asemenea legi.

Nu vad legatura intre Legea lustratiei si senatorul Dan Voiculescu in sensul in care si pe legislatia de pana acum Dan Voiculescu se afla in niste procese. Este problema domniei sale. Nu are niciun fel de legatura asta cu PNL sau cu USL"
, a declarat Antonescu.


Numirea lui Melescanu, dezbinarea PNL

Decizia presedintelui Traian Basescu in a-l numi pe Teodor Melescanu, membru PNL, la sefia SIE, dupa Mihai Razvan Ungureanu, este, in opinia liderului PNL, o incercare a lui Basescu de a, "pentru a nu stiu cata oara, fara succes, dezbina PNL. Nu va reusi. Teodor Melescanu va fi, dupa toate probabilitatile, exclus pe 12 martie din PNL in urma optiunii pe care domnia sa a facut-o."


Proiectul Pentru Natiune

Co-presedintele USL Crin Antonescu a prezentat, intr-o emisiune la Antena 3, directiile principale ale proiectului sau, numit "Proiect Pentru Natiune", cu care va participa la alegerile prezidentiale. Directiile sunt depolitizarea, descentralizarea, debirocratizarea, reprezentantivitatea si asocierea elitelor.

Presedintele PNL a subliniat si faptul ca nu va candida la alegerile prezidentiale decat daca "Proiectul pentru natiune" va fi asumat de catre USL.

"Inseamna o batalie care se duce cu noi insine, un proiect de durata. Sansa ca el sa fie realizat, daca vom asuma si vom avea atata vointa, tine de faptul ca, in fond, USL va putea juca rolul unui guvern de uniune nationala. El reuneste partidul mai mare de stanga cu partidul autentic de dreapta - poate incheia un nou pact intre clasa politica si cetateni, care sa se poata prelungi chiar daca, dupa 4 ani, ne despartim", a explicat Crin Antonescu, la Antena 3, citat de ziare.com.

In ceea ce priveste depolitizarea, seful PNL sustine ca este vorba de a scapa de mentalitatea ca, de cate ori un partid ajunge la guvern, incepe o invazie a politicului nepermis de mare in societate.

"Vorbim de retragerea politicului in teritoriul ei legitim, despre faptul ca justitia trebuie scoasa de sub influenta politica. Retragerea grupurilor clientarale din economie. Economia nu este cu adevarat libera atat timp cat contractele se dau dupa relatia unor grupuri cu partidele. Retragerea criteriului partizan, inclusiv a adminsitratiei. Da, se candideaza cu programul unui partid politic. Dar vorbim de sfarsirea obiceiului nenorocit cu alocarea banilor publici pe criterii strict partizane", a explicat liderul liberal.

De asemenea, el a precizat ca si mass media trebuie depolitizata, mai ales in cazul televiunii nationale, care ar trebui sa ramana o institutie standard.

"Trebuie sa punem capat acestor proceduri si nu sa ne substituim. Stiu ca, in activul nostru politic, exista oameni care ar vrea doar atat: sa-i dam la o parte pe astia, ca sa avem si noi acelasi mecanisme de imbogatire. Eu spun ca acest lucru nu poate sa continue", a afirmat Antonescu.

Debirocratizarea se refera la faptul ca, indiferent de partidul de la putere, in Romania exista prea multa organizatii birocratice, iar birocratia inseamna coruptie.

"Niciunul din partidele din Romania, nici PNL, nu a luptat cu birocratia, pentru ca exista tentatia de a folosi aceste organizatii. Trebuie sa vedem pe cine trebuie sa multumim mai intai: pe oamenii din propriul partid sau pe romani", a spus co-presedintele USL.

Descentralizarea autentica se refera la faptul ca, in Romania, in multe din localitati, exista o multime de oameni a caror soarta depinde de primar, prefect sau presedintele Consiliului Judetean.

"Romania este, azi, intr-un feudalism neacceptabil pentru locul si secolul in care ne aflam. Noi vorbim in Bucuresti, in Cluj, Timisoara, Constanta, dar in Romania indepartata e foarte greu sa te ai rau cu primarul, prefectul etc. Sunt niste pachete de votanti a caror soarta depinde de primar, prefect, indiferent de culoarea politica", a declarat Antonescu.

Reprezentantivitatea in politica si institutiile romanesti s-ar putea face, sustine acesta, prin modificarea legislatiei si a constitutiei, astfel incat sa se delimiteze mai clar, de exemplu, atributiile presedintelui. Astfel, acesta ar trebui sa aiba mai mult un rol de reprezentare si negociere la nivel international, avand in vedere ca, in mod normal, un presedinte este deasupra intereselor politice.

Iar, asocierea elitelor face referire la colaborarea cu experti din afara partidelor politice, in momentul realizarii unor programe sau legi.

"In Romania, deciziile politice si guvernamentale se iau in doua moduri: dupa interesele grupurilor cu care este aliat partidul care guverneaza - da o hotarare de guvern legat de energie, pentru ca avem niste prieteni care trag folos de aici - sau se elaboreaza pornind de la studiile pe care comisiile de specialitate ale partidelor respective le fac. Nu este de ajuns. Exista romani ultracalificati", a spus liderul liberal.

Partidele politice trebuie sa aiba dialog cu experti de diverse varste, optiuni politice, din Romania sau romani din afara tarii, a mai afirmat Antonescu.




 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22