Crin Antonescu isi prinde PNL la butoniera

Fara Autor | 05.03.2010

Pe aceeași temă

Crin Antonescu a reusit cu o zi inaintea congresului sa-si impuna in Delegatia Permanenta proiectul de statut care ii confera puteri sporite si vot pe liste. La Congresul PNL fiecare candidat va fi votat impreuna cu echipa sa, formata din 15 vicepresedinti si 17 membri supleanti. Antonescu a fost atacat dur, spunindu-i-se ca de la "revolutia bunului-simt a trecut la revolutia bunului- plac".Nume grele din PNL vor fi excluse din viitoarea conducere.

Formula propusa de Crin Antonescu a obtinut 134 de voturi pentru, 42 impotriva si 5 abtineri. Impotriva statutului lui Antonescu au votat Ludovic Orban, Calin Popescu Tariceanu, Adriana Saftoiu, Dan Motreanu, Gabriel Berca, Ciprian Dobre, Mihai Banu si Ioan Timis. Aceleasi surse sustin ca Atnonescu s-a folosit de un artificiu pentru a intimida sustinatorii lui Orban si a cerut ca la sedinta Delegatiei Permanente sa se voteze nominal.

Noul statut propus de Crin Antonescu va fi votat de catre delegatii de la congres, urmand ca dupa presedintele si echipa sa sa fie alesi pe lista. Fiecare candidat la sefia PNL va avea cate o lista cu nominalizari pentru Biorul Politic. Potrivit noului statut Biroul Politic este format din 15 vicepresedinti si 17 membrii supleanti.

Proiectul de statut prevede puteri sporite pentru presedintele PNL:

    * eliminarea functiei de prim vicepresedinte
    * presedintele poate numeasca sau sa revoce  secretarul general, secretarii generali adjuncti si secretarii executivi
    * presedintele isi desemneaza un inlocuitor in cazul in care din diverse motive nu poate sa-si exercite functia
    * presedintele numeste titulari pe locurile vacante ale suplenatilor 
    * preşedintele va stabili componenţa Comisiei Permanente pentru Statut şi Regulamente
    * niciun membru PNL nu va mai putea face declaraţii publice care să contrazică poziţia partidului sau a preşedintelui PNL; in caz contrar  poate fi exclus din partid
    * cei care nu-si platesc cotizatiile risca sanctiuni

Lista de sustinatori a lui Crin Antonescu:

Secretar general
Radu Stroe 
Vicepresedinti
Relu Fenechiu
Dan Radu Rusanu
Norica Nicolai
Teodor Meleşcanu
Romeo Stavarache
Varujan Vosganian
Mariana Campeanu
Alina Gorghiu
Victor Paul Dobre
Mihai Voicu
Marian Petrache
Mircea Diaconu
Andrei Marga

Apropiati si sustinatori ai lui Ludovic Orban
Adriana Saftoiu,
Renate Weber
Dan Motreanu
Eugen Nicolaescu
Gabriel Berca
Catalin Deaconescu
Antonel Tanase.

Smecheria celor doua congrese

Concret este vorba de un articol nou introdus în statut, care stipulează că un congres extraordinar are dreptul o singură dată să convoace un congres ordinar, în decurs de 12 ore.

“Nu s-a anunţat din timp că în prima zi va fi congres extraordinar, şi a doua zi congres ordinar. Ştiam doar de un congres extraordinar, unde se modifică sau nu statutul şi se alege conducerea. Avem deci şi un congres ordinar şi aici este marea şmecherie. Congresul ordinar va alege conducerea pentru patru ani, deci timp de patru ani nu va putea fi schimbată, indiferent ce se întâmplă. Practic, actuala conducere câştigă un an în plus în primul mandat”, a declarat o sursă participantă la Delegaţia Permanentă pentru Cotidianul.

Noul slogan: Revoluţia bunului-plac

Crin Antonescu a declarat după terminarea Delegaţiei Permanente că “am avut o dezbatere lungă, destul de consistentă, în principal asupra articolului-cheie, articolului care prevedea modalitatea de alegere a conducerii partidului. (…) Sunt mulţumit că discuţiile, cu o miză destul de mare, au decurs într-o atmosferă nu doar civilizată, ci şi foarte interesantă din punct de vedere intelectual”.

Lucrurile au stat şi nu prea aşa, conform unor surse participante la lucrări. O parte dintre numele grele ale partidului, precum Teodor Meleşcanu, Călin Popescu Tăriceanu, Cristian David, Ciprian Dobre, Dan Motreanu şi evident Ludovic Orban, au pledat insistent pentru menţinerea votului individual la alegerea conducerii partidului şi au cerut respingerea propunerii lui Antonescu, privind votul pe listă.

"Ne-aţi cerut acum trei luni să susţinem revoluţia bunului-simţ (sloganul de campanie al lui Antonescu - n.red.). Acum ne cereţi să susţinem revoluţia bunului-plac. O să vă fie foarte greu să explicaţi cetăţenilor de ce urmaţi modelul lui Traian Băsescu, al despotului luminat. Singura diferenţă este că Băsescu spune că vrea să modernizeze ţara, dvs. - că vreţi să modernizaţi partidul. Să nu credeţi că aţi câştigat războiul. Au mai fost decizii impuse cu forţa în PNL, dar n-au rezistat", a spus Motreanu, aplaudat chiar şi de către susţinătorii lui Antonescu.

Mina forte, adversarii eliminati

Modificările aduse statutului prevad că foştii preşedinţi - categorie în care intră şi Tăriceanu - nu mai sunt membri de drept ai BPC. Ei devin doar invitaţi permanenţi, dar fără drept de vot. Se înregistrează o premieră astfel în PNL, pentru prima oară din 1990 (cu excepţia anilor 1991-1992, când a activat într-o disidenţă a partidului - n.a.) când Tăriceanu nu mai este membru cu drept de vot în Biroul Politic Central, scrie Cotidianul.

Prin desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi prin eliminarea votului individual, i s-a luat practic lui Orban posibilitatea să candideze la o funcţie pe care ar fi câştigat-o fara probleme.Eliminati din conducerea PNL vor fi, de alrfel, toti cei care s-au opus modificarilor de statul sau au criticat tentintele autoritare ale lui Antonescu. Astfel, in afara de Tariceanu, nu au nicio sansa  Adriana Săftoiu, Gabriel Berca, Ciprian Dobre şi europarlamentarul Renate Weber. Desi Teodor Meleşcanu s-a abţinut, sansele sale de a mai prinde un loc pe lista lui Antonescu sint minime.

Neagu Djuvara:M-a luat ca pe un vas de flori sa ma arate in campanie

Unele dintre cele mai acide critici au venit din partea istoricului Neagu Djuvara, care l-a sustinut pe Antonescu in campania electorala si care acum este de partea lui Ludovic Orban.Intr-o declaratie data la Realitatea FM, Djuvara spune ca Antonescu a gresit fundamental mergind "mina in mina cu Geoana".

"Crin Antonescu m-a luat langa el ca pe un vas de flori sa ma arate in tot timpul campaniei sale. Dar, in seara cand nu a iesit "number 2" ( dupa primul tur al prezidentialelor n.r.) nu a catadicsit sa-l intrebe si pe mosneagul Djuvara ce parere are ca i-as fi spus ca niciodata sa nu mearga mana-n mana cu Geoana (....)O colaborare intre PNL si PSD ar fi catastrofala. PSD-ul e condus de tanarul Victor Ponta, care e manipulat de cei mai oribili sefi vechi ai PSD adica Ion Iliescu, Cozmanca, Hrebenciuc, toata banda asta a celor care au facut Decembrie 1989 si mineridalele", declara Neagu Djuvara.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22