Crin Antonescu: Mă încadrez „cu vârf și îndesat” în criteriile PNL pentru europarlamentare

Laurentiu Gheorghe | 14.01.2019

Fostul lider PNL, Crin Antonescu, artizanul USL, înscris în cursa europarlamentarelor a declarat că antipesedismul trebuie să fie o alternativă și în nici un caz ocultarea unor abuzuri grave.

Pe aceeași temă

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Crin Antonescu a declarat luni că nu are de luat lecţii în ceea ce priveşte antipesedismul, care trebuie să însemne o alternativă, şi nu o ciorovoială permanentă, cum nu trebuie să însemne ocultarea unor lucruri grave care se întâmplă în România .

„Crin Antonescu este printre candidaţi. Lista nu o fac eu, lista este supusă dezbaterii şi votului membrilor Biroului Politic Naţional. Aşa a fost Crin întotdeauna, a generat întotdeauna pasiuni atât dintr-o parte, cât şi din cealaltă. În măsura în care Crin Antonescu va reprezenta strategia politică, moţiunea adoptată la Congres, poziţionarea noastră categorică anti-PSD, valorile dreptei liberale, în măsura în care el va fi pe această line politică, cu siguranţă poate fi un candidat bun Orice candidat trebuie să reprezinte valorile, principiile, obiectivele pe care le are atât PNL, cât şi familia politică din care face parte, şi anume, familia Partidului Popular European”, a declarat recent preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Întrebat despre această declaraţie a liderului PNL, Crin Antonescu a afirmat: „În ce priveşte criteriile din potretul-robot pe care l-a făcut domnul Orban unui bun candidat la europarlamentare, cred că e un portret corect şi eu cred că mă încadrez. Cu valorile dreptei liberale am ostenit şi eu aproape 30 de ani, încercând chiar să le definesc mai clar. În ceea ce priveşte antipesedismul, nu vreau să par lipsit de modestie, dar sincer cred că nu am de luat lecţii. Puţini oameni din ţara asta în viaţa politică au motive să nu iubească PSD-ul aşa cum am eu, şi cred că nu trebuie să explic de ce. Cred că puţini oameni politici au produs daune PSD-ului. N-aş da exemplul faptului că asumându-mi o decizie pe care nu o regret absolut, o decizie corectă, dar grea, în 2014 am făcut singurul pas care putea împiedica PSD să aibă astăzi preşedinte. Familia politică europeană, pentru cine are scăpări de memorie sau e foarte tânăr, aduc aminte că tot decizia mea ca preşedinte a fost”.

Antonescu a subliniat că el este „cât se poate de antipesedist“.

„Nu sunt idiot. Asta e altceva. Cred că antipesedismul trebuie să însemne o alternativă şi nu trebuie să însemne o ciorovoială permanentă, cum nu trebuie să însemne ocultarea unor lucruri grave care se întâmplă în România şi pe care nu le face PSD”, a mai spus Crin Antonescu.

„Nu sunt în poziţia de a face ceva împotriva abuzurilor, dar dacă vorbim de dreapta liberală şi temeiurile pentru care am intrat în politică la PNL, cred că sunt acelea de a nu tolera nici abuzuri, nici aberaţii, nici persecuţii, nici situaţia în care unii politicieni nu mai au curajul să vorbească. Eu am intrat în politică liber şi am ieşit liber. Voi candida sau nu la europarlamentare, acesta e un detaliu care nu schimbă fondul problemei”, a subliniat el.

Crin Antonescu spune că liberalii i-au solicitat revenirea în viaţa politică: ”În frunte cu dl preşedinte Orban, în mod public, mulţi colegi au solicitat în reptate rânduri revenirea mea în politică. Le-am spus că decizia mea de a nu reveni în conducerea partidului, în Parlamentul României, în viaţa politică activă din România este ireversibilă şi am nişte motive pe care le-am spus de o mie de ori. La chestiunea referitoare la Parlamentul European, am spus Ok. asta aş face, dacă doriţi sunt la dispoziţie. Dacă doriţi, dacă nu, nu. Au spus că doresc atunci, eu am depus această candidatură, am dosar de candidatură, am din punctul meu de vedere toate condiţiile îndeplinite ca să pot intra în calcul. Partidul va face o evaluare, cum a spus corect şi preşedintele Orban”.

****

Crin Antonescu a părăsit brusc scena politică în 2014, odată cu destrămarea USL. În mare parte, demisia lui din fruntea partidului a fost cauzată de scorul slab obținut de PNL la precedentele alegeri europarlamentare din mai 2014. Atunci, liberalii au obținut 15% din voturile exprimate, față de 37% cât a luat PSD.

În mai 2014, biroul Politic Național al PNL acceptă demisia lui Antonescu, pentru ca ulterior liberalii să fuzioneze cu PDL, Tăriceanu fiind și el îndepărtat cu această ocazie. PNL devine susținătorul lui Klaus Iohannis care intră în cursa electorală și câștigă alegerile prezidențiale.

În aceste condiții, Crin Antonescu rămâne figura emblematică a USL, alianța ratată cu PSD, un stigmat politic de care liberalii nu au reușit nici după cinci ani să scape complet.

Alegerile europarlamentare din primăvară ascut lupta dintre cele două din PNL, una a nostalgicilor USL, condusă de Crin Antonescu și cea a celor care doresc să demonstreze că ruptura cu PSD este definitivă și vor un partid liberal care să demonstreze că vrea să lupte împotriva corupției și promovează politicieni de valoare.

Iată de ce lista candidaților pentru europarlamentare este atât de importantă pentru Ludovic Orban, care își leagă viitorul politic de aceste rezultate, dar și pentru tabăra USL-istă care speră la refacerea unei alianțe cu PSD pentru a reveni la guvernare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22