Pe aceeași temă
Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a declarat într-o emisiune a B1 TV că nu-i poartă ranchiună lui Klaus Iohannis, cel care i-a luat locul în fruntea partidului, a devenit candidatul formațiunii și a fost ales președinte al României.
„Sunt departe de a-i purta vreo ranchiună lui Klaus Iohannis, ba chiar îl aştept!”, a adăugat Antonescu, mărturisind că alegerea lui Iohannis în noimebrie 2014 a reprezentat „o mare bucurie”.
Fostul lider al PNL s-a referit și la momentul demisiei din fruntea partidului, încercând să lămurească ce să combată zvonurile care au circulat la vremea respectivă: „Nu a fost niciun complot (de îndepărtare a sa – n. red). Nimeni nu mi-a sugerat. Nimeni nu m-a obligat. Nu ştiu de ce alţii nu şi-au dat demisia”.
Antonescu a demisionat la sfârșitul lui mai 2014, când PNL a obținut la europarlamentare doar 14% din voturi, cu mult sub rezultatul de 20% pe care pariaseră liberalii.
"La un rezultat de 15%, PNL nu poate fi mulţumit, este un rezultat sub aşteptările noastre. Aşa cum am anunţat din campanie, neatingerea obiectivului este un eşec pe care ca preşedinte mi-l asum. Evident că îmi voi ţine cuvântul, nu s-a pus niciodată problema alfel. În şedinţa de la ora 14.00 voi anunţa colegii şi vom lua decizia acolo", declara atunci Crin Antonescu.
Acum, la B1 Tv, după o perioada de un an în care s-a retras treptat din funcțiile politice deținute și a avut doar câteva intervenții publice, Antonescu spune despre Ludovic Orban și Teodor Atanasiu: „Nu au jucat niciun rol: nici în demisia mea de la preşedinţia partidului, nici în cea pentru desemnarea candidatului pentru prezidenţiale”.
În opinia sa, şi alţi lideri de partide ar fi trebuit să urmeze modelul demisiei în urma unor înfrângeri.„Părerea mea este că şi Victor Ponta ar fi trebuit să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte (de partid) după ce a pierdut alegerile”.
Cât despre victoria lui Iohannis, Crin Antonescu este convins că meritul nu aparține partidului: „Aceste alegeri nu au fost câştigate de maşina politică din spate (...) Au fost câştigate de alegătorii care au perceput un non-politician împotriva unui politician”, a adăugat fostul preşedinte liberal.
Alte declarații ale lui Antonescu, citat de Hotnews:
- In Romania in spatiul public exista un sigur om de stanga, Costi Rogozanu. Ponta n-are nicio treaba cu stanga, sa fim seriosi, nici el si nici cineva din PSD.
- Eu raman un partizan convins al unui regim in esenta parlamentar, dar nu pot sa nu constat prezidentializarea de facto, cel putin electoral, al regimului democratic din Romania. Nu exista democratie fara un parlament respectat.
- PNL in acest moment, si nu cred ca problema fuziunii e cea mai mare provocare, e confruntat cu cateva lucruri: miscari de genul celor fiscale pe care Ponta si Teodorovici le iau. Astea nu sunt de joaca. Vreau sa va spun totusi ca anumite pasaje din rostirea ministrului de Finante, eu, ca liberal, le astept de 20 de ani. Deci nu pot, in momentul in care el macar le spune, eu sa sar sa-i dau in cap. A, poti sa fii ochii in patru, ia sa vedem daca te tii de cuvant... O masura daca este buna trebuie macar recunoscuta ca atare.
Despre justitie – Iohannis nu poate amana asumarea unui rol pe aceasta tema
- Este o tema fierbinte, o tema contaminata, o tema delicata.
- Nu va putea fi evitata asumarea unui rol a presedintelui Iohannis in aceasta tema, pentru ca n-are cine sa o faca. Pentru ca, pana la urma, procurorii au viziunea lor, interesul lor si, in esenta, misiunea lor, iar politicienii au unghiul lor de vedere, instinctele lor de conservare.
- Singura persoana care are in spate opinia publica si care are dreptul de a vorbi in numele ei este presedintele si cred ca acest lucru nu va putea fi evitat.
- N-am nimic cu basistii, cu toate ca, in mare masura, basistii au facut mai mult rau Romaniei decat chiar Traian Basescu, dupa parerea mea.
- Pe vremuri, nu foarte demult, eram inca presedinte al Senatului, am propus la un moment dat o dezbatere pe aceasta tema - starea justitiei in Romania. Au inceput bineinteles in mod mecanic racnetele basistilor, fiindca, nu-i asa, inca o lovitura de stat, cum sa discuti asta in Parlament...
- Victor Ponta, dupa parerea mea, greseste si are o atitudine politiceste imorala. Asa cum a vrut sa treaca legea amnistiei cand era la mii de kilometri distanta, asa cum vrea sa modifice Codul Penal punandu-i pe cativa oameni, poate nu cei mai recomandati, sa faca aceste modificari, n-are curajul sa asume si sa spuna clar. Ceea ce eu atunci cand eram in pozitiile respective am facut, chiar daca stiam ca sunt lasat in ofsaid, eu ce-am crezut am spus.
- Este cu totul deplasat scandalul, istericalele care ii cuprind pe unii pentru ca se pune in discutie modificarea unor legi, indiferent care.
- Fofarlica asta incepe sa-l caracterizeze pe Victor Ponta in momente cheie. Nu poti sa faci politica stand pe valul opiniei publice.
- Marea dificultate este ca noi trebuia sa discutam despre conditiile din arest si puscarii, despre regimul arestarilor preventive, pana sa fie unii dintre noi arestati, pentru ca si atunci in puscarii erau tot oameni.
- Urmaresc arestarile de dimineata. Traversam o perioada ingrijoratoare. Sunt evidente semnele unei crize. Dar nu avem drama. Acum, in chip ipocrit, toata lumea e de acord cu toata lumea. Toata lumea e de acord cu eliminarea imunitatii parlamentare, desi ea trebuie sa existe - bun, e clar ca se foloseste aceasta imunitate in unele situatii intr-un mod ilegitim, abuziv -, toata lumea este de acord ca justitia trebuie sa taie si sa spanzure, ca trebuie sa fie colaborare intre Cotroceni si Palatul Victoria.