Crin Antonescu: Nu suntem cobai, sa ni se testeze aderenta la valorile democratice. In raportul MCV apar niste referiri la teme care exced atributiile Comisiei Europene

Fara Autor | 17.07.2012

Pe aceeași temă

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat, marti, la Radio Romania Actualitati, ca fundamentele democratiei in Romania sunt consacrate demult si ca nu este nevoie sa mai fim verificati in acest sens, deoarece "nu sintem cobai". Antonescu este de parere ca anumite referiri de natura politica din proiectul de raport MCV care "exced atributiile Comisiei Europene".



"Romania nu este in situatia de a i se testa si verifica angajamentul fata de valorile democratice. Nu suntem cobai, fundamentele democratiei in Romania sunt consacrate demult. Le cerem sa spuna cine si cand a influentat Justitia", a afirmat Antonescu la RRA intr-un comentariu facut la Raportul pe justitie, care pune la zid noua putere si guvernul Ponta pentru atacul la statul de drept si nerespectarea separatiei puterilor.

"Romania nu a creat probleme Uniunii Europene si nici nu a gresit fata de UE. Nu Romania a creat criza euro, criza cu Grecia, este un membru al UE foarte cuminte si la locul ei, nu este ca Ungaria. Raportul MCV este infleuntat de evenimentele politice recente. S-au intamplat lucruri pe care nu le-am explicat suficient, care s-au derulat rapid. Trebuie sa facem diferenta intre Romania si tarile lumii a treia", a explicat Antonescu.

Antonescu, suparat ca raportul privind MCV contine masuri de natura strict politica

 "Primul lucru care sare in ochi si e de remarcat in legatura cu acest raport este ca, desi Mecanismul de Cooperare si Verificare are niste zone foarte clare de interes si de jurisdictie - care inseamna clar independenta si functionarea justitiei, coruptia si infractionalitatea - el este extins cu consideratii si cu puncte de vedere sau chiar masuri de natura strict politica, adica din afara sperei traditionale si legitime a acestui mecanism", a declarat Antonescu, potrivit Hotnews.

Antonescu a admis ca raportul este influentat de "intamplarile politice din ultima vreme din Romania", acest lucru fiind de altfel spus explicit in preambulul raportului.   

 "Dar pot sa fac si eu o critica din capul locului si anume ca acolo apar, daca vor aparea, niste referiri la teme si decizii care exced nu doar MCV, ci chiar atributiile Comisiei Europene", a opinat Antonescu.

"Se prevede un fel de interdictie pentru autoritatile romane de a acorda dreptul de gratiere. Nu s-a pus nicio secunda problema gratierii lui Adrian Nastase, pentru ca despre asta este vorba", a criticat Antonescu.


Raportul pe Justitie: Romania, spulberata din cauza nerespectarii separarii puterilor

Romania este aspru criticata in proiectul de raport pe Justitie care a aparut in presa marti si care va fi facut public oficial miercuri de catre Comisia Europeana.

"Independenta Justitiei si separarea puterilor in stat sunt fundamente ale unei societati democratice. In lunile urmatoare, toate nivelurile politice din Romania vor avea nevoie sa demonstreze, prin actiunile lor, angajamentul fata de aceste principii, pentru a recapata increderea. Comisia va monitoriza indeaproape evolutiile in aceasta situatie", se mai afirma in proiectul de raport.

In viziunea oficialilor europeni, Romania are o singura sansa pentru a recastiga increderea partenerilor din Uniunea Europeana.

"Romania va recastiga increderea partenerilor sai din Uniunea Europeana doar prin dovezi ca domnia legii este deasupra intereselor de partid, ca toate partile demonstreaza respect deplin pentru deciziile juridice, inclusiv cele la nivel constitutional si ca reformele sunt ireversibile", se mai afirma in proiectul de raport.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22