Pe aceeași temă
Fostul președinte liberal Crin Antonescu a anunțat într-un interviu acordat Gandul că se va retrage din fruntea Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituției, deoarece viziunea sa despre modificările ce sunt necesare nu coincide cu noua poziție a PNL față de acest subiect.
Aceasta este ultima funcție pe care Antonescu o mai deținea, după ce anul trecut s-a retras de la conducerea PNL, din cauza scorului slab obținut la europarlamentare, și din poziția de președinte al Senatului.
Potrivit declarațiilor sale, nu i-a cerut nimeni să renunțe la șefia Comisiei, dar a considerat necesar să se retragă, întrucât a ocupat această poziție grație unei majorităție parlamentare care nu mai există (USL), și părerile sale despre cum ar trebui modificată Constituția diferă substanțial chiar și viziunea PNL.
”În primul rând, pentru că această funcţie mi-a revenit în condiţiile unei alte majorităţi, majoritatea USL după alegeri, în al doilea rând pentru că aşa cum mi se prezintă în acest moment perspectiva părerilor cred că viziunea mea despre anumite capitole ale Constituţiei nu mai este împărtăşită de către cei care formau la momentul 2012 – 2013 o majoritate”, a declarat fostul preşedinte PNL Crin Antonescu, pentru Gandul.
”În mod normal nu există motive să se fi schimbat poziţia PNL pentru că este vorba de lucruri pe care le discutăm de mulţi ani, nici cu textul revizuit până la momentul până la care Comisia a funcţionat nu am fost în întregime de acord, cred că trebuiau nişte articole mai clare în anumite privinţe. Eu am pornit şi rămân la ideea că este o Constituţie care trebuie revizuită în principal din perspectiva cetăţeanului, nu din perspectiva statului. Am sentimentul că opinia cvasi-generală este acum de întărire a anumitor instituţii ale statului, poate chiar în detrimentul unor drepturi şi garanţii individuale. În aceste condiţii, dacă cele ce s-au decis, discutat până acum vor rămâne în picioare e foarte bine, dacă nu expresia voinţei politice actuale se va impune”, a explicat Crin Antonescu, pentru Gandul.
Reamintim că printre cele ai controversate inițiative legislative din ultima perioadă se numără legile Big Brother, care au fost respinse cel puțin o dată de către Curtea Constituțională. Legea cartelelor pre-pay și cea privind securitatea cibernetică au născut puternice proteste din partea populației. Ambele au fost declarate neconstituționale, din cauza unor prevederi ce nu respectau drepturile și libertățile din Constituție.