Cristi Danileț, acuzat de Inspecția Judiciară pentru un interviu în revista 22

Laurentiu Gheorghe | 18.07.2019

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Cristi Danileţ,, pe care îl acuză de ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiul justiției.

Pe aceeași temă

Inspecția Judiciară cere Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii să-l sancționeze pe Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, pentru afirmațiile făcute într-un interviu pentru Revista 22 tocmai în februarie 2019.

Astfel, Dănileț este acuzat că a săvârșit abateri de la lege prin afirmații precum: „un CSM străin de sistemul pe care trebuia să-l apere”; „comunicatele ilare ale Consiliul Superior al Magistraturii”; „un ministru al Justiţiei care susţine politicile mai degrabă antijustiţie”; „o anomalie de la CCR”, „un fel de mutaţie în activitatea Curţii Constituţionale”; „unii decidenţi din România au carenţe în ceea ce priveşte dreptul internaţional”.

Inspecția Judiciară s-a mai autosesizat în ianuarie 2019 după ce judecătorul Cristi Danileț a publicat, pe Facebook, un mesaj prin care sugera că Armata ar putea ieși în stradă pentru „a păzi democrația”. La sesizarea IJ, CSM a decis în luna mai să-l sancționeze cu reținerea a 5% din indemnizația lunară, timp de două luni.

Judecătorul Cristi Danileț spune că acuzațiile pe care i le aduce Inspecția Judiciară țin de delict de opinie, ceea ce e aberant. Mai ales că doar de la începutul anului s-a ajuns la a patra sancțiunie pentru opiniile sale exprimate liber.

„Este o acuzație de delict de opinie. Este a patra sancțiune formulată împotriva mea, ca și împotriva altor magistrați care au fost implicați în organizarea protestelor referitoare la modificările din justiție.

Inspecția Judiciară vrea să dea un semnal public că magistrații nu au voie să vorbească. Probabil că dacă aș fi postat poze cu pisici sau aș fi dat interviuri în presa asociată partidelor politice probabil că aș fi lăudat sau promovat. Dar așa încearcă să ne sancționeze pentru delicte de opinie”, ne-a declarat Cristi Danileț.

Dreptul la opinie și libertatea de exprimare sunt garantate de Constituție și pentru judecători sau procurori. Astfel că organismul care în teorie ar trebui să apere independența magistraților, ajunge să încalce Constituția

„Ceea ce este foarte grav pentru că se încalcă Constituția. În momentul de față Inspecția Judiciară prin acțiunile sale se situează în afara prevederilor constituționale care garantează libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor. Și mai mult decât atât. Există standarde internaționale care nu numai că ne garantează libertatea de exprimare, dar care afirmă că e îndatorirea noastră să reacționăm când democrația e în pericol sau independența justiției este atacată. Ceea ce am făcut și eu și alți colegi de ai mei.

Vreau să subliniez că toate afirmațiile mele sunt legate de principii atrăgând atenția publicului cu privire la încălcarea regulilor statului de drept și ale independenței justiției.

Aceasta devine brusc în 2019 o culpă. Este absolut uimitor, stupefiant ceea ce se întâmplă”, conchide Cristi Danileț.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22