Pe aceeași temă
Cristian Călugaru, care apare in referatul DNA ca fiind șeful echipei “postacilor” Elenei Udrea, echipă plătită lunar cu 10.000 de euro ce ar fi fost deturnați din Gala Bute, a recunoscut la Antena 3 că a primit bani fără chitanță pentru astfel de “servicii de comunicare”.
Călugăru a recunoscut că era plătit cu 3.000 de euro lunar, de către PDL-București, . Banii erau dați fără contract, adică „la negru”, a mai recunoscut editorialistul, fără să pară a înțelege că acest lucru înseamnă evaziune fiscală.
Anterior, la B1 TV, Călugăru explicase că postacii primeau „între 30 de bani și 50 de bani pe postare”. Comentariile erau postate pe site-uri de știri cu mare audiență și o apărau pe Elena Udrea sau îi atacau pe adversarii acesteia.
De obicei, mesajele erau stabilite de echipa de comunicare și trimise apoi postacilor, care le puneau pe site-uri într-o formă ușor schimbată, pentru a nu fi descoperiți ca agenți ai Elenei Udrea.
Este o practică folosită de toate partidele politice, cel puțin în campaniile electorale.
Cristian Călugăru a publicat editoriale în evenimentul zilei și a fost invitat la mai multe emisiuni.
Discuția despre postacii Elenei Udrea a fost declanșată după apariția stenogramelor de la confruntarea fostei șefe a PMP cu denunțătorii din dosarul “Gala Bute”.
Vă prezentăm fragmentul referitor la aceste plăți:
Elena Udrea: Pe Breazu Tudor îl plăteam eu. Dacă au fost situaţii în care l-a plătit Ana Maria Topoliceanu, în mod cert ulterior banii aceia au fost recuperaţi de Topoliceanu. Cristi Călugăru ştiu că primea bani de la partid şi separat, în afara contractului. În total, probabil că era această sumă de 3.000 de euro. Suma din afara contractului era plătită de Topoliceanu, din ce ştiu eu, din bani de la partid, de unde se făceau toate plăţile. Erau situaţii în care partidul deţinea fonduri care nu erau înregistrate în contabilitate şi care proveneau, de exemplu, din contribuţiile de la sectoare, din donaţiile membrilor şi au fost şi cazuri în care candidaţii au contribuit cu sume de bani. Au fost situaţii în care aceşti bani nu se înregistrau. Deşi nu se ţinea o evidenţă a acestor sume, conducătorul fiecărui sector ştia cu cât a contribuit, astfel încât nu era dificil de ţinut socoteala. Este posibil ca o evidenţă a sumelor neînregistrate în contabilitate să fi fost ţinută şi de contabila. Nu ştiu cu cât erau plătiţi postacii. Ştiu doar că au funcţionat câteva luni în perioadă de campanie electorală, erau studenţi din partid care iniţial au lucrat gratis, dar era ineficient şi apoi s-a luat decizia să fie plătiţi şi nu aş şti să vă spun la cât ajungeau sumele, probabil la cât a spus Ana Maria Topoliceanu. Presupun că postacii erau plătiţi din aceeaşi bani care se foloseau la partid.
Procuror: Primeaţi de la Cristi Călugăru o situaţie detaliată lunar cu numărul de comentarii ale postacilor şi cu sumele plătite acestora?
Elena Udrea: Posibil da, dar nu stăteam să le citesc având în vedere că erau mii de comentarii.
Aseară, într-o intervenție în direct la B1 TV, Cristi Călugăru (foto), identificat acum de presă drept „șeful postacilor Elenei Udrea”, a explicat cum erau plătiți răspândacii de comentarii pe internet: „între 30 de bani și 50 de bani pe postare”. Postacii erau monitorizați și plătiți la bucată, iar rapoartele despre activitatea lor era înaintată de Călugăru Elenei Udrea, după cum chiar aceasta recunoaște în fața procurorilor DNA.
Ei primeau un număr de mesaje standard pe care trebuia să le răspândească pe siteurile și blogurile de mare audiență, în general atacuri la adresa autorilor sau a comentatorilor nefavorabili Elenei Udrea sau, invers, laude la adresa celor care scriau pozitiv despre aceasta.