Pe aceeași temă
Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene, a fost numită prin consens secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), arată un comunicat al instituției.
Pentru această poziție și-a depus candidatura și Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției, al Afacerilor Externe și șeful Administrației Prezidențiale în al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu, care a fost susținut de statul român, dar negocierile dintre statele membre au dus la numirea contracandidatei sale din Germania.
Tot vineri, 4 decembrie, au fost desemnați prin consens ocupanții a trei poziții – cheie din OSCE:
Director al Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) – Matteo Mecacci (Italia). Mai candidase și Jose Maria Ridao (Spania)
Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale (HCNM) – Kairat Abdrakhmanov (Kazakhstan). Mai candidase și Rita Izsák-Ndiaye (Ungaria).
Reprezentant pentru libertatea presei (RFoM) – – Maria Teresa Ribeiro (Portugalia).
Spre deosebire de alte organizații internaționale, desemnarea secretarului general al OSCE și al celorlați ocupanți ai posturilor de conducere se face prin negociere între statele membre și e nevoie de consens. De obicei, audierea candidaților are loc la Viena, iar țara care deține președinția rotativă (Albania în acest moment) joacă rolul mijlocitorului. Negocierea pentru toate cele patru funcții de conducere s-a făcut la pachet.
OSCE este o organizație ce reunește 57 de state și gestionează situațiile de securitate. Reprezentanții săi joacă un rol-cheie în conflicte precum cel din estul Ucrainei sau cele înghețate din Transnistria ori zona Caucazului.
18 septembrie a fost data-limită până la care au fost depuse candidaturile pentru șefia OSCE.