Cristian Sima: Ericsson i-a trimis bani lui BOGDAN CHIREAC, care ii ducea ca MITA politicienilor

Fara Autor | 31.10.2012

Pe aceeași temă

Intr-un  interviu acordat unei televiziuni islandeze, Cristian Sima amintește un episod din 2000 și spune că are dovada, un transfer bancar de la Ericsson către Bogdan Chireac. Acesta ar fi intermediat mai mult spăgi către oameni din toate partidele politice. În replică, cel acuzat susține că Sima „are nevoie de doctor”.


Ulterior, spune Sima, Ericsson a câștigat licitația pentru implementarea apelului de urgență 112 în sistemul de comunicații al României.
 

Faptele se întâmplau în 2000, iar declarațiile lui Sima îl incriminează pe Bogdan Chireac pentru mai multe intermedieri de virare e unor sume de bani „către politicieni din toate partidele”, după cum s-a exprimat acesta. Sima a lăsat de înțeles că acești bani reprezentau mită și că e nevoie în România de o acțiune „manni pulitti”, cum a fost cea declanșată în Italia, în 1992.

În replică, Bogdan Chireac a declarat sec, pentru Realitatea TV, că „acest om are nevoie ori de doctor, ori de procuror”.
 

Cele mai importante secvențe din interviul lui Cristian Sima dat unei televiziuni islandeze:

MODERATOR: Cristian Sima, bun venit la emisiunea Kastljos!

SIMA: Mulțumesc pentru invitație!  

MODERATOR: Să începem cu o întrebare simplă: de ce ati venit in Islanda?

SIMA: Am venit in Islanda pentru ca mi-a fost frica de ceea ce politicienii si oamenii de afaceri puternici pot face persoanei mele, fizic. Si din cauza presiunii create acolo. Am preferat Islanda, fata de Elvetia, unde, de asemenea, aveam unde sa locuiesc, pentru simplul motiv ca am gandit ca Islanda este foarte atenta cu problemele de acest gen.  Imi aduc aminte foarte bine cazul Bobby Fischer. In acel moment, aflandu-ma sub presiune, am decis sa aleg Islanda.  

MODERATOR: S-a spus, atat in ziarele din Romania, cat si in cele din Islanda, ca ati fugit din tara pentru ca va era frica de anumite personaje asociate cu crima organizata, precum mafiotii. Un membru al Parlamentului European, un roman, a mentionat un individ italian, care are legaturi cu mafia italiana. De cine va este frica?

SIMA: Zvonurile vin din presa romaneasca, pentru ca europarlamentarul, unul dintre cei mai bogati, cei mai faimosi ciobani, patron al unei echipe de fotbal importante din Romania, a spus tuturor ca a crezut ca unii mafioti ma cauta. Iar apoi, ziua urmatoare, a spus tuturor ca a fost prost informat.  

MODERATOR: Aveti vreun motiv sa va temeti si sa va parasiti tara? Ati mentionat politicieni. Ce politicieni... despre ce oameni de afaceri este vorba? Trebuie sa va fi amenintat in vreun fel... Puteti sa dati nume?

SIMA: Da, m-au amenintat. Dar nu in mod direct. Nimeni nu m-a amenintat in mod direct! Au pus pe altcineva sa ma ameninte! Am fost amenintat prin alte telefoane, prin alte mesaje. Si, chiar cand am parasit Romania, am fost amenintat, prin telefon, ziu a urmatoare, cand am ajuns in Elvetia. Am plecat pe 29 septembrie, am ajuns in Elvetia, iar dupa 3-4 zile am plecat in Islanda. 05.06 Ei sunt ingrijorati de faptul ca eu stiu destule despre conturile lor, afacerile lor, despre circulatie banilor si, probabil, asta nu e ceva foarte confortabil pentru ei.  

MODERATOR: Ati pierdut ori castigat bani pentru clientii dumneavoastra prin metode ilegale?

SIMA: Nu! Imoral, probabil ca da. Nu probabil, ci 100% da!  

MODERATOR: Cum adica?

SIMA: Cum adica imoral? Toata piata derivatelor este imorala! Totul. Cand pariezi, cand investesti in produse de risc ridicat... e imoral. Desigur, restul, folosind multi bani proveniti din toata lumea si pierzand acesti bani pe piata, asumand riscuri, riscuri mai mari pe care, printr-un "gentlemen's agreement", le-am promis clientilor mei ca nu le voi lua este cu adevarat imoral!

 MODERATOR: V-ati inselat, in vreun fel, clientii, prin neonorarea acestui acord intre gentlemani, prin neasumarea riscului?

SIMA: Da, mi-am asumat, v-am spus, mi-am asumat mai multe riscuri decat cele prevazute intr-un acord intre gentlemani.

MODERATOR: Asadar, i-ati inselat.

SIMA: Daca o luam asa, da, chiar recunosc, i-am inselat.

 MODERATOR: Ati acuzat un jurnalist roman, Bogdan Chirieac, ca a fost un fel de intermediar intre unele companii multinationale si unii politicieni carora le dadea mita.

SIMA: O putem numi mita sau finantarea ilegala a unor partide. Da, in anul 2000 el a primit multi bani de la companii multinationale. Dupa aceea, a primit banii pe care i-a trimis politicienilor care erau in campanie electorala in acel moment.  

MODERATOR: Puteti dovedi tot ce ati spus?

SIMA: Pot dovedi fiecare acuzatie cu documente, nu doar cu vorbe. Cineva trebui sa provoace un scandal si sa incerce sa faca ceea a facut in Italia in 1992 Antonio di Pietro. Problema este ca nu stiu daca in Romania avem procurori pregatiti pentru o asemenea investigatie. Nu e momentul potrivit sa dam nume de politicieni, dar au fost politicieni din toate partidele la acel moment.  

MODERATOR: Dar puteti numi vreo companie multinationala care a fost implicata?

SIMA: Da, pot da nume. Compania Ericsson, care ulterior a castigat proiectul 112 in Romania.  

MODERATOR: Deci, practic ei au dat bani politicienilor prin intermediul acestui jurnalist ca sa obtina acest proiect dupa alegeri in Romania?

SIMA: Ei au obtinut o serie de beneficii dupa alegeri. Vreti nume? Nu va voi da nume acum.  

MODERATOR: Dar puteti dovedi ca, de exemplu, ca banii de la Ericsson au ajuns in buzunarele politicienilor?

SIMA: Pot dovedi ca Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chirieac si el a dat banii altor persoane.  

MODERATOR: Ce informatie aveti de care acestor oameni le este frica?

SIMA: Le e frica de informatiile pe care vi le-am dat deja dvs cum ar fi despre Ericsson, despre conturi bancare, despre transferuri  

MODERATOR: Aveti informatii despre politicieni care au incalcat legea in Romania?

SIMA: As putea fi acuzat daca as spune "da". Dar va las posibilitatea sa va raspundeti singur la aceasta intrebare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22