Cristiana Anghel a votat pensiile speciale pentru alesii locali fara sa citeasca legea

Tudor Despina | 22.12.2015

In Parlamentul Romaniei, legile trec de vot si fara sa fie citite in prealabil. Asa a facut senatoarea ALDE Cristiana Anghel in cazul legii privind pensiile speciale pentru alesii locali, numai pentru a nu fi “oaia neagra”.

Pe aceeași temă

 

Legea a trecut de votul din Senat, luni, cu 86 “pentru”, un singur vot “impotriva” si nicio abtinere. Intrebata de ce a votat legea care ar urma sa le dea pensii speciale si alesilor locali, Cristiana Anghel a raspuns ca “altfel le pica legea si eram oaia neagra. Am zis ca nu o votez, nici n-am citit-o. Deci, daca ma pui sa-ti spun ceva, nu stiu ce contine”, potrivit Digi 24.

 

Sarbatori profitabile in Parlament

 

Dupa pensiile speciale pentru parlamentari, si alesii locali ar urma sa primeasca indemnizatii speciale. Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene. Au fost 86 de voturi “pentru” si un vot “impotriva”, in conditiile in care senatorii liberali au iesit din sala. Senatul e camera decizionala in acest caz, proiectul fiind adoptat tacit in Camera Deputatilor, in luna Noiembrie.

 

Forma legii prezentate in Camera a fost modificata prin mai multe amendamente propuse de PSD in plen. Unul dintre amendamente prevede ca alesii locali sa aiba cel putin un mandat pentru a beneficia, la implinirea varstei de pensionare, de pensia speciala. De asemenea, s-a modificat textul initial al legii asa incat un ales local care a avut si o alta functie, spre exemplu cea de parlamentar, nu poate beneficia decat de una dintre aceste indemnizatii speciale, acestea neputand sa se cumuleze.

 

Proiectul este semnat de 29 de deputati si senatori de la mai multe partide, majoritatea PSD si UDMR si, potrivit acestuia, nu vor beneficia de pensie speciala primarii care au fost condamnati definitiv pentru coruptie.
 

Social-democraţii au anunţat că vor vota legea. „Primarii nu au salarii mari. De asemenea, primarii au foarte multe constrângeri şi foarte puţine drepturi. Orice cetăţean din România are legătură cu o primărie. Cel puţin cu primăria din localitatea unde locuieşte şi e bine ca cei care conduc primăria respectivă să aibă, totuşi, nişte venituri cât de cât civilizate”, spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD, pe 17 Decembrie.

 

Liberalii, în schimb, spun că e nevoie de mărirea salariilor în administraţia locală, dar că acest lucru trebuie făcut doar prin legea salarizării unitare. Copreşedintele liberalilor, Alina Gorghiu: "Poziţia noastră privitoare la pensiile speciale, indiferent că sunt ale parlamentarilor sau ale aleşilor locali, este una foarte clară: Nu le susţinem, nu susţinem aceste pensii".

 

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

 

Parlamentarii si-au votat saptamana trecuta pensiile speciale, care le vor aduce suplimentar intre 1.500 si 4.400 de lei, proiectul fiind adoptat cu majoritate covarsitoare. 287 de parlamentari au votat „pentru” proiectul respins anterior de președintele Klaus Iohannis. Potrivit noii legi, senatorii si deputații vor primi între 1.500 si 4.400 de lei în plus la pensie, in functie de numarul de mandate pe care le-au detinut. La reexaminare, parlamentarii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22