Pe aceeași temă
Admiterea candidaturii și votul din CSM după ce Corina Corbu a susținut interviul au avut loc în ciuda avertismentului actualului președinte al Curții Supreme, Cristina Tarcea, care a subliniat că procedura de desemnare nu respectă prevederile legale. Tarcea a spus în timpul audierii Corinei Corbu, care dorește să îi fie succesor, că procedura ar fi trebuit să fie declanșată la 30 de zile după vacantarea funcției, așa cum arată modificările făcute de coaliția PSD-ALDE la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Or, mandatul lui Tarcea expiră la jumătatea lunii septembrie. Declarația a iscat contre între Cristina Tarcea și șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, relatează G4Media.ro.
Cine este Corina Corbu
Corina Corbu a fost numită anul trecut prin decret de către preşedintele Klaus Iohannis la şefia Secţiei Contencios a ICCJ. Ea fusese trimisă în judecată de DNA în 2014, dar a fost achitată. Ea a fost judecată pentru infracţiunea de complicitate la favorizarea faptuitorului şi a fost achitată definitiv în dosarul colegei sale, Gabriela Bîrsan. Chiar dacă a fost achitată, semnele de întrebare rămân.
Potrivit CV-ului său consultat de G4Media.ro (care nu este public însă), în perioada 2014-2018, cât a fost judecată pentru complicitate la favorizarea făptuitorului în dosarul Bîrsan, judecătoarea Corbu a lucrat în calitate de consilier, la societatea Mușat și Asociații Tax SRL. Este vorba de o subsidiară a societății de avocaţi care l-a reprezentat pe actualul şef de stat Klaus Iohannis în procesul de incompatibilitate de la ICCJ, deschis de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Tarcea: Nu pot valida o candidatură care nu îndeplinește prevederile legale
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, susţine că nu poate valida candidatura judecătorului Corina Corbu pentru funcţia de şef al instanţei supreme, întrucât aceasta ”nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege”. Tarcea a explicat că dosarul de candidatură trebuia depus în termen de 30 de zile de la expirarea mandatului şi că numirea ar putea fi lovită de nulitate.
„Eu mi-am expus punctul de vedere: eu nu pot să validez o candidatură care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege”, a spus Cristina Tarcea, la ieşirea de la CSM, conform news.ro.
Aceasta a afirmat că, în condiţiile în care candidatura nu a fost depusă îndeplinind termenii legali, ”orice persoană interesată” poate contesta candidatura Corinei Corbu.
Tarcea a explicat că, potrivit legii, candidaturile se depun în cel mult 30 de zile de la data expirării mandatului şefului ICCJ.
„Eu nu am fost consultată în momentul în care a fost demarată procedura de numire a preşedintelui Înaltei Curţi. Nu contează cine este persoana care va fi noul preşedinte al Înaltei Curţi, dar este extrem de important să nu vulnerabilizăm actele Înaltei Curţi printr-o procedură nelegală, pentru că nu ai nicio garanţie că peste un an, doi, trei, cineva care are un anumit interes nu va invoca nelegală numirea preşedintelui Înaltei Curţi. Eu mi-a făcut datoria de magistrat care respectă legea şi am sesizat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii această dispoziţie legală. Ce soluţii vor adopta, urmează să vedem” a mai spus preşedintele ICCJ.
Cristina Tarcea consideră că a fost o deglijenţă în aplicarea legii, dar spune că, în astfel de situaţii, neglijenţa atrage sancţiunea nulităţii.
De asemenea, întrebată dacă ia în calcul posibilitatea de a candida pentru încă un mandat la şefia ICCJ, Cristina Tarcea a răspuns: „Sub nicio formă. În plus, eu nu iau decizii şi apoi să mă răzgândesc”.
Secţia pentru jdujecători a CSM a avut pe ordinea de zi a şedinţei de joi audierea candidatului înscris pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Singurul candidat înscris este judecătorul Corina Corbu.
Mandatul Cristinei Tarcea expiră în luna septembrie.