Pe aceeași temă
În data de 13 februarie, președinte Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a dezvăluit, după audierile de la Consiliul Superior al Magistraturii, că purtat o discuție „pe întuneric” și fără telefoane mobile cu președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, despre decizia CCR privind constituirea completurilor de 5 judecători.
Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție a declarat luni seară că discuția nu s-a purtat în sediul CCR ci la Facultatea de Drept.
„Nu eu am simțit nevoia să mă întâlnesc cu dl președinte Dorneanu. Am fost sunată, îl cunosc pe dl președinte și am o părere extrem de bună despre dânsul. Când eram secretar de stat la MJ atribuțiile mele aveau legătură cu Parlamentul și dânsul era președintele Camerei Deputaților și am avut o foarte bună colaborare.
Am fost chemată, m-am prezentat la întâlnire și la prima parte a întâlnirii era vorba despre un seminar sau conferință pe care urma CCR să o organizeze în 27-28 noiembrie și dl președinte mi-a comunicat că unul dintre participanți i-a trimis o scrisoare în care își exprima dorința ca dna prim-ministru, dna Stanciu și cu mine să nu participe. I-am spus că oricum eram ocupată. Această discuție s-a rezolvat în 3 minute
Bineînțeles că am abordat și acea problemă a deciziei CCR. Eu am deschis discuția (…) Eram acuzați că trebuia să așteptăm motivarea CCR. Era și o dorință de a primi o confirmare: am făcut bine, nu am făcut bine, ne-am grăbit, nu ne-am grăbit. Dânsul ne-a spus că la CCR s-a apreciat faptul că noi am trecut imediat la tragerea la sorți: Ăștia de la ICCJ au strâns din dinți dar au procedat la tragerea la sorți
Tot cu ocazia acelei întâlniri, am aflat că de la Curtea de Apel București se transmiseseră informații în sensul că începând cu 23 iulie 2018, cu intrarea în vigoare a legii de modificare a legii 304, la toate curțile completurile au fost trase la sorți. l-am informat că nu e adevărat, pentru că doar completurile de 5 judecători se trag la sorți.
De atunci am fost atentă și le-am atras atenția colegilor: fiți atenți că s-ar putea să avem probleme cu completurile de 3 judecători. Problema e foarte gravă, pentru că e la toate instanțele din țară.
Legea prevede repartizarea aleatorie a dosarelor, nu a judecătorilor.
Când intră în instanță, dosarul e repartizat pe criterii informatice la completuri. Repartizarea este aleatorie și se face pe numărul completului, nu pe numele judecătorilor. Aleatoriul e asigurat prin faptul că dosarul e repartizat prin sistem aleatoriu computerizat”, a spus Cristina Tarcea despre acea discuție purtată cu Dorneanu.