Criza de medicamente, exportul paralel și marile lanțuri de farmacii din România

Redactia | 04.07.2018

21 de companii românești cu activități în comerțul en-detail și en-gros cu produse farmaceutice sunt implicate în exportul paralel de medicamente, conform unui studiu realizat de ONG-ul Observatorul Român de Sănătate în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit  raportului "Radiografia Exportului paralel de medicamente din România",publicat de Observatorul roman de sanatate. cele mai exportate cinci medicamente din punct de vedere al cantităților au fost: Pantoprazol (folosit în tratarea ulcerului), Metoprolol și Nebivol (folosite în bolile cardiovasculare), Clobetasol (folosit în tratarea dermatozelor) și antibioticul Augmentin.

 

Exportul paralel este o cauză a riscului de dispariție pentru 46% din medicamentele oncologice identificate de analiza citata, potrivit HotNews.ro.

 

Printre acestea sunt trei mai mari companii din domeniu: Mediplus Exim SRL (aparține grupului A&D Pharma alături de Sensiblu), Farmexpert DCI SRL (intrată în proprietatea Wallgreens Boots Alliance) și Fildas Trading SRL (proprietar Anca Vlad, care mai deține și lanțul de farmacii Catena).

 

Exportul paralel de medicamente este perfect legal în UE, dar care conduce la dispariția de pe piață a unor produse farmaceutice în țările unde prețurile acestora este mult prea scăzute.

 

Statele UE pot avea preţuri foarte diferite pentru acelaşi medicament, iar această diferență de preț creează oportunități pentru companiile de distribuție care pot cumpăra un medicament la un preț mai mic din România pentru a-l revinde ulterior într-o țară europeană care practică un preț mai mare pentru același produs. Prețurile medicamentelor sunt strict reglementate de către stat în majoritatea țărilor UE.

 

Deși este o activitate legală, "majoritatea beneficiilor financiare ale exportului paralel revin distribuitorului mai degrabă decât pacientului", potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene.

 

Exportul paralel este frecvent menționat în România ca principală cauză a repetatelor crize şi dispariții temporare ale unor medicamente esențiale sau dificil de înlocuit pentru pacienți.

 

Exportul paralel este o activitate legală care se desfășoară pe teritoriul Uniunii Europene și este protejată de principiul liberei circulații a mărfurilor în UE și de legislația europeană în domeniul competiției, arată Observatorul Român de Sănătate într-un raport dedicat fenomenului.

 

Statele membre UE unde prețurile la medicamente sunt scăzute și care sunt expuse unei hemoragii a produselor prin export paralel au frecvent poziții critice la adresa acestui fenomen: este cazul Bulgariei, Lituaniei, Greciei și României, mai arată sursa citată.

 

În Uniunea Europeană, valoarea totală a pieței exportului paralel depășește 5 miliarde de euro, conform unui studiu comandat de Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA). Nu există cifre oficiale care să cuantifice cu exactitate amploarea exportului paralel în România, dar cele mai multe estimări consideră că valoarea pieței exportului paralel în România se ridică la aproape o cincime din valoarea totală a pieței locale, potrivit Observatorului Român de Sănătate (ORS).

 

Studiul pieței locale arată că 39 din cele 113 medicamente incluse în Programul Național de Oncologie au fost exportate din România către state membre UE cel puțin o dată între martie şi decembrie 2017. Cantitativ, numărul de unități terapeutice destinate pacienților oncologici exportate paralel în perioada respectivă a fost de 136.925, adică peste 15.200 unități pe lună.

 

Din cei 21 de distribuitori analizaţi, peste jumătate au avut sau au probleme juridice fie direct prin asociaţii actuali, fie prin personalul administrativ sau prin foști asociaţi. Printre probleme se numără trei condamnări definitive pentru dare de mită către autorități sau falsificarea unor rețete și decontări fictive, în timp ce în alte cinci dosare nu s-au primit încă sentințe definitive. Alte probleme juridice implică penalizări aplicate de Consiliul Concurenței sau de Agenția Națională a Medicamentului, arată raportul ORS.

 

Datele analizate în raport arată că exporturile paralele de medicamente oncologice din România au atins în 2017 un nivel cu potențial semnificativ îngrijorător pentru accesul pacienților la tratament.

 

Potrivit Observatorului Român de Sănătate, cea mai importantă cauză a riscului de dispariție a medicamentelor pentru cancer este exportul paralel, urmată de interesul comercial al producătorului şi de politica de prețuri a statului român.​

 

 

Am primit la redactie urmatorul Drept la replica pe care il publicam ca atare

 

 

FIRMELE GRUPULUI FILDAS SUNT CELE CARE AU FOST INTOTDEAUNA IMPOTRIVA
ORICAROR EXPORTURI PARALELE CARE AFECTAU PACIENTUL ROMAN, PUNAND PIATA
AUTOHTONA CA PRIORITATE ABSOLUTA IN DISTRIBUTIA DE PRODUSE FARMACEUTICE.
DOVADA ACESTEI AFIRMATII ESTE INSASI AMENDA LA CARE SE FACE REFERIRE IN
ARTICOLUL PRELUAT DE DVS., DATA DE CONSILIUL CONCURENTEI, IN CARE FILDAS
TRADING A FOST SANCTIONATA TOCMAI PENTRU CA A SEMNAT UN DOCUMENT  IN
CARE SE MENTIONA LIVRAREA DOAR IN ROMANIA A MEDICAMENTELOR. _
 
_FILDAS TRADING SE AFLA IN POSESIA UNOR DOCUMENTE OFICIALE DE LA AGENTIA
NATIONALA A MEDICAMENTULUI CARE CERTIFICA FAPTUL CA FIRMA NOASTRA NU A
EFECTUAT NICIUN EXPORT DE MEDICAMENTE DEFICITARE. IN PLUS, IN
CLASAMENTUL EXPORTATORILOR, PUBLICAT DE ZIARUL FINANCIAR IN APRILIE
2018, FILDAS TRADING NU SE AFLA IN TOPUL CELOR 20 DE
DISTRIBUITORI/EXPORTATORI.  _
 
_CEREM AUTORILOR ARTICOLULUI TENDENTIOS SA JUSTIFICE AFIRMATIILE FALSE
DIN CONTINUTUL ARTICOLULUI SI SA RECTIFICE IMEDIAT CONTINUTUL, IN MOD
PUBLIC, CU SCUZELE DE RIGOARE, ELIMINAND SI FOTOGRAFIA CARE IL
ILUSTREAZA. _
 
_ _
 
_DEPARTAMENT PR & IMAGINE FILDAS TRADING_

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22