Criză la Camera Deputaților. ALDE condiționează votul deputaților de scăparea lui Tăriceanu

Laurentiu Gheorghe | 29.05.2019

Procesul de votare a președintelui Camerei Deputaților s-a blocat după ce Comisia juridică din Senat a decis să recomande plenului să-i ridice imunitatea lui Tăriceanu.

Pe aceeași temă

UPDATE: „Dacă am pornit o bătălie, am pornit ca să câștigăm. ALDE va vota alături de PSD”, a spus Dăncilă, la Parlament, după discuțiile cu Tăriceanu, pe care l-a asigurat că nu i se va ridica imunitatea.

Votul a fost amânat la cererea PSD pentru consultări deoarece deputații ALDE nu ar fi vrut să riște să-l desemneze pe Marcel Ciolacu, iar senatorii PSD să-l dea pe Tăriceanu pe mâna procurorilor DNA.

La ora 13:00 la Parlament a venit și președintele PSD, Viorica Dăncilă, însoțită de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, ca să calmeze spiritele și să obțină votul ALDE. De asemenea se discută și cu UDMR pentru a obține cât mai multe voturi.

Ca să și-l apropie pe Victor Ponta, care controlează 21 de deputați, Dăncilă a promis că ProRomânia va putea forma un grup politic recunoscut în Parlament, cu toate beneficiile care decurg din aceasta.

Pentru funcția de președintele a Camerei Deputaților, post declarat miercuri vacant, oficial, de plenul deputaților. Candidaturile oficiale depuse până la ora limită sunt, Raluca Turcan susținută de PNL, USR și PMP, Marcel Ciolacu propus de PSD-ALDE, UDMR a venit cu propunerea lui Kelemen Hunor.

Pentru validarea unui nou președinte este nevoie de 165 de voturi pe care, în prezent nici Coaliția, nici Opoziția nu le dețin. . Coaliția PSD-ALDE are în prezent 159 de voturi din cele 165 de voturi necesare pentru numirea președintelui Camerei Deputaților. Mai exact, Coaliție îi lipsesc șase voturi pentru a-l putea numi pe Marcel Ciolacu. Alături de PSD-ALDE ar putea vota o parte de parlamentarii Minorităților (17 mandate) care uzual ajutau Guvernul pe perioada mandatului lui Liviu Dragnea.

PNL, USR și PMP care împreună o susțin pe liderul grupului liberal Raluca Turcan au împreună 107 voturi. Dacă UDMR (21 mandate) ar renunța la susținerea propriului candidat iar deputații ProRomânia (22 mandate) ar vota alături de opoziție ar întruni 170 de voturi, suficiente pentru validarea lui Turcan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22