Pe aceeași temă
Mii de oameni au mărșăluit pe 23 ianuarie în capitala Yemen-ului, Sana, în urma demisiei președintelui Abdrabbuh Mansour Hadi. Demonstrațiile au cuprins ambele tabele ale spectrului politic. Astfel, au existat marșuri de suport și de opoziție față de rebelii Houthi, cei care au provocat criza politică a țării, informează BBC News.
Printre scandările suporterilor Houthiților s-au numărat “moarte Americii” sau “moarte Israelului”
Rebelii Houthi din nordul Yemen-ului au intrat în atenția publicului în urma intruziunii militare efectuate în capitala țării, Sana. Președintele yemenit, Abdrabbuh Mansour Hadi, surprins de avansul grupului, le-a permis acestora să mențină controlul asupra unor părți ale orașului.
Recent, însă rebelii au încălcat acordul și au cerut executivului mai multă putere. Houthiții au intrat cu forța în palatul prezidențial pe 22 ianuarie pentru a-și exprima direct cererile președintelui, arată NPR. Aceștia au mai încercuit și parlamentul, reședințele ministrului apărării și a șefului serviciului de inteligență.
În fața acestor presiuni, președintele a demisionat, lăsând țara într-o criză politică de proporții.
CITIȚI ȘI: Reinventarea Al Qaeda și francizarea terorismului global
În ciuda acestei situații, Statele Unite susțin că mențin în continuare un parteneriat anti-terorist cu forțele de securitate yemenite.