Pe aceeași temă
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a stabilit, marti, impunerea de urgenta a unei interventii legislative a Guvernului sau Parlamentului in vederea refacerii legii privind retentia datelor si a legii privind comunicatiile electronice. CSAT arata ca, in urma declararii acestor acte normative ca fiind neconstitutionale, au aparut implicatii negative la adresa securitatii nationale, potrivit Hotnews.
"La finalul sedintei, CSAT a luat nota de implicatiile negative la adresa securitatii nationale ca urmare a declararii neconstitutionalitatii Legii nr. 82/2012 privind retentia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. In urma analizei, membrii Consiliului au stabilit ca se impune de urgenta o interventie legislativa a Guvernului sau a Parlamentului Romaniei in vederea restabilirii cadrului legislativ necesar indeplinirii de catre institutiile abilitate, in conditii de legalitate, a responsabilitatilor ce le revin in domeniul securitatii si sigurantei nationale", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Judecatorii Curtii Constitutionale au decis in data de 8 iulie in unanimitate, ca Legea 82/2012, cunoscuta drept legea "Big Brother", este neconstitutionala. Curtea "a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice sunt neconstitutionale".
Totodata, in data de 16 septembrie, Curtea Constitutionala a decis ca Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstitutionala, judecatorii CCR admitand o sesizare a Avocatului Poporului in acest sens. Avocatul Poporului atacase pe data de 9 iulie 2014 la Curtea Constitutionala legea privind identificarea celor care folosesc cartele telefonice preplatite si retele Wi-Fi, pe motiv ca aceasta ar aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice si principiului proportionalitatii prevazut expres de art. 53 alin. (2) din Constitutie.
Serviciul Roman de Informatii a avertizat in 20 septembrie ca deciziile Curtii Constitutionale de a declara drept neconstitutionale asa-numita Lege BigBrother si Legea cartelelor prepay au creat "un vid legislativ, cu consecinte grave, greu de anticipat, asupra securitatii nationale" si ca aceste consecinte sunt "deja resimitite in reducerea drastica a capabilitatilor operationale, in imposibilitatea institutiilor statului de gestiona riscuri si amenintari iminente la adresa securitatii nationale, precum si in crearea unor vulnerabilitati fara precedent, de natura a afecta siguranta cetatenilor".
Comunicatul integral transmis de Administratia Prezidentiala:
O sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), condusa de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a avut loc marti, 30 septembrie a.c., de la ora 16.00, in Sala CSAT a Palatului Cotroceni. La sedinta au participat prim-ministrul Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea, ministrul Economiei, domnul Constantin Nita, ministrul Finantelor Publice, doamna Ioana-Maria Petrescu, directorul Serviciului Roman de Informatii, domnul George-Cristian Maior, seful Statului Major General, domnul general-locotenent Stefan Danila, consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, domnul Iulian Fota, si secretarul CSAT, domnul general Ion Oprisor. Au mai participat, ca invitati, secretarul de stat in Ministerul Apararii Nationale, domnul Valeriu Nicut, prim-adjunctul directorului Serviciului de Informatii Externe, domnul general Silviu Predoiu, si purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, domnul Bogdan Oprea.
O prima tema dezbatuta de catre Consiliu a reprezentat-o analiza riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale prognozate pentru anul 2015. Membrii CSAT au aprobat, in acest sens, directiile de actiune, tinand cont atat de evolutiile, cat si de impactul acestora asupra securitatii Romaniei si au stabilit ca institutiile responsabile sa tina cont de riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile identificate si in cursul acestui an.
In continuare, au fost analizate si aprobate activitatile desfasurate de catre Ministerul Afacerilor Interne pentru pregatirea presedintiei Romane a Comitetului Interministerial de Rang Inalt al Fortei de Jandarmerie Europeana (FJE), din anul 2015, precum si obiectivele generale pe care tara noastra le va dezvolta in timpul mandatului.
O alta tema de pe agenda sedintei CSAT a constituit-o revizuirea Protocolului de cooperare interinstitutionala intre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne, prin care se asigura indeplinirea in comun a misiunilor din ariile proprii de responsabilitati si cele ale structurilor subordonate pe timp de pace si in celelalte situatii prevazute de lege. In urma analizei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis aprobarea protocolului.
Amenintarile cibernetice la adresa securitatii nationale si capabilitatile Romaniei de reactie la atac cibernetic major au reprezentat pentru Consiliu o alta tema pe ordinea de zi. Membrii CSAT au hotarat ca Guvernul Romaniei sa intreprinda demersurile necesare urgentarii adoptarii cadrului legislativ in domeniul securitatii cibernetice, sa sprijine constituirea de entitati, atat in cadrul sectorului public, cat si al celui privat, specializate in evaluarea securitatii infrastructurilor cibernetice de interes national, iar institutiile responsabile sa ia masuri pentru definirea si operationalizarea unui program destinat instruirii specialistilor in domeniul securitatii cibernetice. De asemenea, Consiliul a mai hotarat ca Guvernul Romaniei sa intreprinda demersuri pentru introducerea in scoli a pregatirii obligatorii cu privire la securitatea spatiului cibernetic si pentru crearea de specializari in invatamantul universitar si postuniversitar in domeniul securitatii cibernetice.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, totodata, si masurile de prevenire si combatere a utilizarii internetului in scopuri teroriste, ca rezultat al utilizarii spatiului virtual si a retelelor informatice de catre entitatile teroriste si adepti ai acestora.
La finalul sedintei, CSAT a luat nota de implicatiile negative la adresa securitatii nationale ca urmare a declararii neconstitutionalitatii Legii nr. 82/2012 privind retentia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. In urma analizei, membrii Consiliului au stabilit ca se impune de urgenta o interventie legislativa a Guvernului sau a Parlamentului Romaniei in vederea restabilirii cadrului legislativ necesar indeplinirii de catre institutiile abilitate, in conditii de legalitate, a responsabilitatilor ce le revin in domeniul securitatii si sigurantei nationale.
Pe timpul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-au mai abordat si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala.