Pe aceeași temă
Ordonanța adoptată pe 4 februarie privind modificarea Legii petrolului nu poate fi publicată în Monitorul Oficial fără avizul CSAT, scrie HotNews.ro. În ședința de guvern, Ordonanța a fost aprobată sub rezerva obținerii avizului CSAT. Scopul OUG este de a împiedica Exxon să vândă către rușii de la Lukoil.
Potrivit proiectului de OUG, autoritățile române vor putea refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene.
Având în vedere că face referire la siguranța națională, este necesar avizul CSAT, potrivit observațiilor Ministerului Justiției.
Proiectul mai prevede că orice transfer făcut fără aprobarea Guvernului este lovit de nulitate.
În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, în cazul de față Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier.
În care are loc o operațiune de preluare a controlului titularului unui acord petrolier sau are loc o schimbare în structura acționariatului cu drept de control asupra titularului, acesta are obligația să notifice autoritatea competentă, iar acordul petrolier poate să își mențină valabilitatea, să se revizuiască în noile condiții, sau să fie reziliat, după caz, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității competente.
Nerespectarea acestor prevederi are ca efect pierderea calității de titular de acord petrolier a persoanei juridice române sau străine în cauză, în situația în care acordul petrolier are mai mulți titulari, iar în situația în care acordul petrolier are un singur titular, acesta încetează de drept.