CSAT:Nu exista ofiteri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor printre magistraţii români

Vlad Toma | 18.01.2016

Administratia prezidentiala anunta intr-un comunicat ca, la solicitarea presedintelui Romaniei, CSAT a insarcinat institutiile abilitate sa verifice daca exista magistrati acoperiti in sistemul judiciar romanesc. În urma verificărilor facute s-ar fi constatat ca nu exista lucrători operativi in aceste structuri.

Pe aceeași temă

 

Cititi comunicatul Administratiei Prezidentiale:

 

"Din dispoziţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în anul 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, prin instituţiile abilitate, la solicitările Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Ministrului Justiţiei, veridicitatea declaraţiilor judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în sensul că cei în cauză nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii

 

În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

 

Rezultatele verificărilor au fost comunicate atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Ministerului Justiţiei, în funcţie de instituţia care a solicitat efectuarea acestora."

 

***

 

Judecatorul Horatius Dumbrava de la CSM a solicitat in mod repetat atât fostului presedinte Traian Băsescu cât şi actualului preşedinte Klaus Iohannis sa verifice daca magistratii sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii din Romania. "Aveţi un instrument prevăzut de lege care nu a fost aplicat din păcate de 10 ani (...), pe care vă rog să-l puneţi în practică, respectiv art. 7 din Legea 303/2004, care spune foarte clar că CSAT trebuie să facă verificări pentru fiecare procuror şi judecător dacă este sau nu este informator sau colaborator al serviciilor de informaţii", a susţinut Dumbravă, adăugând că toate declaraţiile magistraţilor se află la CSM şi pot fi transmise CSAT.

 

In luna aprilie a anului trecut Traian Băsescu a declarat, intr-o emisiune la Realitatea Tv, ca după ce s-a instalat la Cotroceni, a cerut Serviciilor să renunţe la recrutarea ofiţerilor acoperiţi din Justiţie. Fostul preşedinte declara atunci: "Susţin categoric că nu s-a respectat Constituţia României din '91 care interzicea magistraţilor să fie ofiţeri acoperiţi. După ce am venit în funcţia de preşedinte, am cerut instituţiilor să renunţe la recrutarea ofiţerilor acoperiţi din Justiţie. Ce s-a întâmplat, nu ştiu."

 

"O altă problemă e legată de foştii ofiţeri acoperiţi printre magistraţi. Pâna în 2004, serviciile au considerat, ca de altfel şi aceşti magistrati, că pot să încalce Constituţia din 1991 Destui dintre ei au fost, sunt unii dintre ei. Ei, acesti oameni, de teama să nu se afle că au încălcat Constituţia din 1991, sunt şantajabili. Ştiţi care e motivul pentru care am cerut sa se scoata cele 3 milioane de dosare ale fostei Securităţi? Pentru că ele erau folosite de unii din SRI să şantajeze. Ei, cei care au fost acoperiti funcţionează în continuare. (...) Deci asta e o alta problema, pentru că cel care l-a avut pe acoperitul din Justitie poate primi telefon chiar de la ofiterul lui. Cum a fost în cazul lui Ponta dosarul Megapower. Ponta a scos doi din dosar, altul l-a graţiat Iliescu. Eu am atenţionat asupra acestui lucru, pentru ca sistemul să ştie că are aceste probleme", a mai declarat fostul preşedinte la B1 Tv.

 

CSM sesizeaza CSAT in urma declaratiilor lui Traian Basescu

 

In urma informatiilor aparute in spatiul public dupa declaratiile presedintelui Traian Basescu, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, in luna mai a anului trecut, să sesizeze Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în vederea verificării tuturor magistraţilor. CSM a trimis atunci CSAT declaraţiile date de judecători şi procurori, in original.

 

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, profund îngrijorată faţă de recentele declaraţii publice potrivit cărora în rândul magistraţilor ar exista ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete, precum şi că instanţele de judecată au devenit "câmp tactic" al serviciilor de informaţii, a solicitat azi, 11 mai 2015, CSM, garantul independenţei justiţiei, să verifice dacă toţi procurorii şi judecătorii respectă interdicţia de a nu fi lucrători de orice fel ai serviciilor de informaţii, iar rezultatul să fie făcut public, pentru restabilirea încrederii în justiţie", se arăta atunci într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

 

"SRI trebuie, de asemenea, să explice care este cadrul legal ce permite acestui serviciu să îşi menţină "interesul/ atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze", în ce constă în mod efectiv acest "interes", care sunt limitele sale, de ce garanţii este însoţit şi ce control se exercită asupra sa", arata comunicatul citat.

 

"Aceste declaraţii ale unui fost preşedinte (Traian Basescu, n.r.) sunt zguduitoare, deoarece afirmă că până în 2004 se ştie că au existat persoane în rândul magistraţilor care au încălcat legea sistematic, fiind în conflict de interese. Acelaşi fost şef al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării afirmă că după 2004 a cerut serviciilor să îi retragă pe cei acoperiţi din justiţie, însă nu ştie dacă acest lucru s-a întâmplat", se preciza în comunicat. 

 

UNJR mai arata ca solicitarea facuta CSM avea la baza si afirmatiile facute de directorul Direcţiei Juridice a SRI intr-un interviu in care acesta preciza ca Serviciul isi mentine interesul pana la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze din instanţă: "solicitarea către Consiliul Superior al Magistraturii vine în urma unui interviu dat de directorul Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Informaţii, care escaladează afirmaţiile fostului preşedinte şi afirmă că instanţa de judecată a devenit "câmp tactic" de operaţiuni al serviciilor de informaţii. De asemenea, acesta afirmă în acelaşi interviu că "în prezent ne menţinem interesul/ atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze din instanţă", a transmis UNJR. 

 

"UNJR consideră că declaraţiile menţionate ridică o îndoială întemeiată asupra independenţei întregului sistem judiciar, iar neîncrederea creată poate fi înlăturată numai prin verificarea temeinică şi reală a declaraţiilor date anual de magistraţi cum că nu sunt şi nu au fost ofiţeri acoperiţi, cu consecinţa înlăturării din magistratură a celor ce au încălcat această obligaţie", mai preciza UNJR.

 

Uniunea arata atunci că Legea magistraţilor, în vigoare de peste zece ani, obligă judecătorii şi procurorii să dea declaraţii anuale pe proprie răspundere că nu sunt lucrători de niciun fel ai serviciilor de informaţii.


Legea nr. 303 din 28 iunie 2004, republicata, prevede la art. 7 ca "Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22