CSM a amânat decizia de pensionare a avocatei care s-a făcut judecător doar pentru 6 luni

Laurentiu Gheorghe | 17.12.2019

Secția pentru judecători a CSM a amânat pensionarea avocatei care s-a facut judecătoare și vrea pensie specială după doar șase luni de activitate. Gherbovan Silinescu a fost achitată pentru corupție.

Pe aceeași temă

Judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii au amânat luarea unei decizii în cazul magistratului Claudia Silinescu Gherbovan, care a devenit judecător în urmă cu doar 6 luni și a depus cerere de pensionare de la Tribunalul Ilfov. Cazul a fost puternic mediatizat, iar Forumul Judecătorilor din România a reacționat cerând din nou Guvernului și Parlamentului să facă demersuri pentru abrogarea dispozițiilor care oferă posibilitatea numirii în funcția de judecător sau procuror, fără concurs, printr-un simplu interviu.

Claudia Silinescu Gherbovan este nepoata fostului general Tudor Constantin Silinescu , fost adjunct al sefului SIE, Ioan Talpes. In 2003 cotidianul Adevarul nota ca, dupa ce a fost trecut in rezerva din cadrul SIE, Tudor Constantin Silinescu a ocupat functia de consilier al premierului Adrian Nastase pe probleme de securitate si servicii de informatii, ulterior fiind numit sef al Garzii de Mediu. Tudor Constantin Silinescu a decedat in octombrie 2007.

În ședința de luni, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat în discuție cererile de pensionare pentru 26 de magistrați și a decis în 25 de cazuri să înainteze președintelui Klaus Iohannis propunerile de eliberare din funcție prin pensionare.

Excepție a făcut judecătoarea Claudia Silinescu Gherbovan de la Tribunalul Ilfov, care a cerut să se pensioneze la doar 6 luni după ce a devenit magistrat, în baza unui interviu. În cazul acesteia, Secţia pentru judecători a hotărât amânarea discutării cererii privind eliberarea din funcţie prin pensionare, potrivit deciziei publicate pe site-ul CSM.

Claudia Silinescu Gherbovan a fost numită judecător la Tribunalul Ilfov în urmă cu doar 6 luni, mai exact în 1 iunie, după un interviu de admitere directă în magistratură.

Anterior, Gherbovan a fost avocat. Conform Legii 303/2004 privind statutul magistraților, foștii judecători și procurori care și-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică, avocații, notarii, consilierii juridici, polițiștii, grefierii sau executorii judecătorești cu studii superioare juridice pot fi numiți în magistratură, dacă au o vechime de specialitate de cel puțin 5 ani.

Presa a scris că Claudia Gherbovan Silinescu este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Năstase. Ea a fost judecată și ulterior achitată în dosarul de corupție în care au fost vizați patru judecători de la instanța supremă -Anton Pandrea, Claudia Corbu, Gabriela Bîrsan și Iuliana Pusoiu. Gherbovan a fost judecată pentru dare de mită, spălare de bani și instigare la fals în înscrisuri sub semnătura privată.

Potrivit unei surse din magistratură citate de Ziare.com, pensia unui judecător cu grad de tribunal este între 16.000 de lei și 18.000 de lei.

Cum s-a ajuns la admiterea în magistratură printr-un simplu interviu

Forumul Judecătorilor din România a reacționat după mediatizarea acestui caz, cerând din nou Guvernului și Parlamentului să facă demersuri pentru abrogarea dispozițiilor care oferă posibilitatea numirii în funcția de judecător sau procuror, fără concurs, printr-un simplu interviu.

De altfel, Asociația Forumul Judecătorilor din România a atacat în instanță hotărârea Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la Metodologia privind numirea în funcția de judecător, prin interviu, în baza Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Forumul Judecătorilor arată că s-a opus încă din 2015, la fel ca mii de magistrați români, reintroducerii în legislație a unor asemenea dispoziții care "nesocotesc flagrant" actele internaționale ce consacră principiile fundamentale privind independența judecătorilor – importanța selecției, pregătirii și a conduitei profesionale, respectiv a standardelor obiective ce se impun atât la intrarea în profesia de magistrat, cât și la instituirea modalităților de revenire în magistratură.

Potrivit Raportului tehnic al Comisiei Europene în cadrul MCV, publicat în iulie 2012, în perioada 2007-2008, 164 de magistrați au fost numiți fără un concurs riguros. Legea în vigoare la acea vreme le permitea profesioniștilor din domeniul juridic care au acumulat 10 ani de experiență să intre direct în magistratură, sub rezerva unui interviu simplu în fața Consiliului Superior al Magistraturii.

În urma avertismentelor Comisiei, această posibilitate a fost eliminată. În locul acesteia, s-a utilizat în mare măsură o alternativă - metoda admiterii directe în magistratură prin examen, pentru profesioniștii din domeniul juridic care au acumulat cinci ani de experiență.

Din anul 2007, 708 noi magistrați au fost recrutați prin această metodă. Cu toate acestea, deoarece aceste persoane recrutate au susținut până acum examinări mai puțin cuprinzătoare decât candidații institutului (care, ulterior, ar trebui, de asemenea, să susțină o serie de examene suplimentare) și au beneficiat doar de o scurtă perioadă de formare post-recrutare, au rămas întrebări în ceea ce privește nivelul echivalent de pregătire pentru sarcinile lor.

România a renunțat la această formă de admitere în magistratură în anul 2008, ca efect al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2008, emisă tocmai pentru aplicarea rapoartelor MCV. Acest fapt a fost susținut și de Consiliul Superior al Magistraturii, în anul 2008, punct de vedere pe care nu l-a mai avut însă zece ani mai târziu, când modalitatea de admitere în magistratură prin interviu a fost reglementată din nou, în anul 2018, modificarea ”legilor justiției” fiind criticată aspru de organismele internaționale și de asociațiile independente ale magistraților români.

Asociația Forumul Judecătorilor din România spune că recrutarea judecătorilor și procurorilor trebuie făcută exclusiv pe bază de concurs, pentru asigurarea durabilă a unui corp de magistrați stabil, și nu pentru a da posibilitatea pensionării după câteva luni de activitate a celor selectați prin interviuri formale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22