CSM a amânat decizia în cazul fostei șefe DNA acuzată de Inspecția Judiciară de abateri disciplinare

Laurentiu Gheorghe | 27.03.2019

Secția pentru procurori a CSM a amânat, miercuri, luarea unei decizii în cazul celor două sesizări formulate de Inspecția Judiciară cu privire la două abateri disciplinare la adresa Codruței Kovesi.

Pe aceeași temă

La ieșirea de la CSM, Kovesi a spus că Secția pentru procurori a amânat o decizie, arătând că a spus în ședință ceea ce a avut de spus pe această temă.

„Există tendința de a fi judecată public. Nu o să-mi fac apărarea pe scări. Mi-am făcut-o în interior", le-a spus Kovesi jurnaliștilor.

Pe de altă parte, Kovesi a spus că aşteaptă rezultatul negocierilor dintre Parlamentul European şi Consiliu privind funcţia de şef al Parchetului European.

Cred că se negociază profesionalismul celui care trebuie să deţină această funcţie. Până în acest moment, din perspectiva Comisiei tehnice, eu am fost prima dintre candidaţii care s-au calificat în această procedură. Aştept rezultatul acestor discuţii care se fac între Parlamentul European şi Consiliu. Nu ştiu ce elemente de negociere sunt avute în vedere. Din punctul meu de vedere, ca profesionist, eu mi-am făcut treaba, am ieşit prima. Aştept rezultatul acestor negocieri”, a precizat Kovesi.

Acuzațiile aduse de Inspecția Judiciară

Prima dintre acţiunile disciplinare se referă la "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu". Lui Kovesi i se impută atitudinea pe care ar fi avut-o într-o ședință a DNA, după ce în spațiul public au apărut înregistrări audio de la acele discuții.

Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniștri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate", susține Inspecția Judiciară.

De asemenea, ea este acuzată că a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, „inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor".

Alături de Kovesi, este vizat și Marius Iacob, fost adjunct al DNA, care recent și-a dat demisia din această funcție, după ce a fost sancționat disciplinar de instanța supremă.

Cel de al doilea raport a fost întocmit de Inspecția Judiciară pe motiv că Laura Codruța Kovesi nu ar fi respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii care vizau dosarul familiei Cosma, acestea fiind probe în acea cauză. În februarie 2018, DNA a dat publicităţii un comunicat de presă în care era redată transcrierea unor convorbiri purtate de persoane din anturajul fostului deputat Vlad Cosma la sediul DNA Ploieşti. Potrivit DNA, persoanele respective au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui Vlad Cosma şi tatălui său, Mircea Cosma, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22