CSM a decis suspendarea procurorului care a întârziat percheziționarea casei lui Dincă

Dora Vulcan | 01.08.2019

Procurorul Ovidiu Popescu, care a așteptat semnătura unui judecător trei ore, în fața casei de unde Alexandra Măceşanu sunase la 112, este suspendat din funcție.

Pe aceeași temă

UPDATE - Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis joi suspendarea provizorie din funcție a procurorului Ovidiu Cristian Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal.

”Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis (…) suspendarea din funcție a domnului P.C.O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, pe perioada desfășurării cercetării disciplinare. Secția a apreciat că procedura disciplinară desfăşurată la acest moment faţă de procuror este de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei. Asupra fondului abaterii disciplinare Secția pentru procurori se va pronunța în eventualitatea exercitării acţiunii disciplinare de către Inspecţia Judiciară”, se arată în comunicatul transmis de Consiliu.

***

Procurorul este cercetat de IJ pentru că nu a permis polițiștilor să pătrundă în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00.

Procurorul este acuzat de Inspecția Judiciară de exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se află dosarul în care Inspecţia Judiciară cere suspendarea procurorului Cristian Ovidiu Popescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, în temeiul articolului 52, alineat 1, din Legea 317/2004.

Articolul 54, alineat 1, din Legea 317/2004 arată că : "Pe durata procedurii disciplinare, secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcție a magistratului, până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiției. Măsura suspendării poate fi reevaluată oricând pe durata judecării acțiunii disciplinare, până la pronunțarea hotărârii de către secția corespunzătoare".

Inspecția Judiciară a demarat miercuri cercetarea disciplinară a procurorului Cristian Ovidiu Popescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, și a cerut suspendarea sa din funcție. IJ îl acuză de exercitarea funcției cu gravă neglijență pentru că nu a permis intrarea în locuința lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00 dimineața, joia trecută, după ce judecătorul a emis mandat de percheziție a locuinței celui care a recunoscut între timp că a omorât-o pe Alexandra Măceșanu, fata care a sunat joi, după ora 12.00 la 112 pentru a cere să fie salvată după ce a fost sechestrată și violată.

”În motivarea începerii cercetării disciplinare, s-a reţinut că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal”, se arată în comunicatul transmis de Inspecția Judiciară.

De asemenea, inspectorii Direcţiei de inspecţie pentru procurori au înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară propunerea de suspendare din funcţie a procurorului până la finalizarea procedurii disciplinare.

Magistratul a fost premiat în 2010 de Laura Codruţa Kovesi, pe atunci procuror general, pentru instrumentarea unui număr mare de cauze complexe. Încasează lunar un salariu de peste 10.000 de lei, este căsătorit iar soţia sa este psiholog în Caracal.

Nicolae Alexe, fost adjunct IPJ Olt, a declarat că a propus procurorilor care se ocupau de dispariția Alexandrei, să intre în flagrant în casa lui Gheorghe Dincă, invocând prevederea din Constituție care le permitea acest lucru, însă magistrații nu au fost de acord, deoarece nu erau siguri că victima e acolo.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22